Amel Tuka
Amel Tuka

U razgovoru za Dnevni avaz Amel Tuka je govorio o svojim uspjesima na polju atletike, vjeri, ramazanu, ali i Bajramu koji dolazi.

“Utrka u Italiji bila je prva ove godine na 800 metara, na kojoj sam pobijedio i prezadovoljan sam rezultatom. Nažalost, vrijeme je bilo veoma loše, zagrijavao sam se i trčao po kiši, zbog čega sam zadovoljan i postignutim vremenom. U Štokholmu je vrijeme, također, bilo loše, baš kao i svugdje u Evropi. Posebno je hladno ovdje i puše jak vjetar. Zato su i rezultati bili slabiji nego inače na Dijamantnoj ligi. No, konačno počinjem da se osjećam kao prije, kada imam samopouzdanje na stazi! Sada je moj cilj samo uživati u trčanju i utrkama”, kaže Tuka na početku razgovora za Avaz.

Nakon što je briljirao u utrci i osvojio prvo mjesto, ponovo je oduševio javnost s obzirom na to da je neposredno nakon utrke u Štokholmu zapostio. Fotografiju kako sehuri objavio je na svom profilu na Instagramu i tako još jednom pokazao koliko poštuje i prakticira vjeru. On je jedan od onih sportista koji su privrženi i vjeri. Kako kaže, rođen je kao musliman i ponosan je zbog toga.

“Kao mali, učen sam osnovima vjere, islamskim propisima, šta moram raditi kao musliman, šta mi je dozvoljeno, a šta nije. Ali, tek kad sam odrastao i sam shvatio šta to zaista znači, mogu slobodno reći da sam presretan što sam rođen kao musliman”, navodi naš najbolji atletičar.

Vjera mu, kaže, pomaže i u sportu kojim se bavi, ali najviše u tome da bude dobar čovjek i uzor mnogim mladima koji prate sve što on radi.

“To je nešto posebno što osjećam, jer svakog čovjeka gledam i želim mu dobro u životu. Vjera me naučila i kako biti umjeren u svemu što radim, koliko je bitna porodica u životu, održavati rodbinske veze, poštivati komšije. Sve me to čini boljim čovjekom i, gdje god idem, ponosno nosim svoje ime, vjeru i ponašanje.”

Kao vrhunski sportista, Tuka ima brojne obaveze, ali je našao vremena za školu hifza. Upisao je školu “Sejmen” kod hafiza, doc. dr. Safeta Husejnovića u Zenici, piše Avaz.

“Škola je osnovana 2002. godine i djeluje u sklopu škole Kur’ana Medžlisa Zenica. Do sada je hifz uspješno završilo 19 polaznika, a odnedavno je formiran Klub prijatelja, koji pomažu polaznike ove škole. Tako sam se i ja uključio u tu priču i pozivam sve dobre ljude koji su u mogućnosti, da budu prijatelji škole”, navodi Tuka.

Atletika mu, ipak, često uzima trenutke koji mu pričinjavaju zadovoljstvo. Bajram ovog puta neće provesti sa porodicom.

“Nažalost, obaveze prema sportu i život u drugoj zemlji to mi uskrate, a često imam i utrke na dan Bajrama. Veoma mi nedostaje ta atmosfera, koja se može osjetiti samo kad sam s najbližima. Predstojeći Bajram provest ću u Veroni, bajram-namaz ću klanjati zajedno s ostalim džematlijama koje sam upoznao”, kaže Tuka.

Na stazi svako želi da pobijedi i trči brzo

“Nakon mog velikog napretka u 2015. godini, promijenio sam program, ali nije uspjelo. Sada sam počeo ponovo raditi stvari kao prije i osjećam se odlično. Uprkos hladnoći i vjetru, bio sam jak u posljednjih 200 metara na utrci u Štokholmu tako da sam sretan zbog ishoda. Naravno, nadam se da će sljedeća utrka biti još bolja. Na stazi svako želi da pobijedi i trči brzo”, ističe ovaj svjetski atletičar na kraju razgovora za Avaz.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here