BiH je napravila odličan posao i vrlo je blizu Eura naredne godine, kaže za Oslobođenje selektor rukometaša Slovenije Veselin Vujović.

Selekcije Njemačke, Hrvatske i Slovenije prve su izborile plasman na rukometni Euro 2020. Sloveniju sa klupe predvodi legendarni Veselin Vujović.

Škola i historija

– Moram da kažem da se kvalitet rukometa diže i u nekim zemljama koje nisu velesile u ovom sportu. Primjer su Holandija, Belgija i Švajcarska. To su zemlje bez rukometne istorije. Kad neko ima svoju školu i istoriju, onda je lakše. Oni su krenuli da uče od najboljih. Doveli najbolje trenere, uzeli su neke sisteme rada. Holanđani imaju akademije po cijelom svijetu, imaju dosta energije. Belgijanci su bez obzira na poraz Švajcarske dobri. Švajcarci se dižu, imaju Schmida te Portnera i sve su bliže vrhu. Ostali rezultati pokazuju da nema prednosti domaćeg terena u rukometu. Bjelorusija pobijedi u gostima Češku, a onda izgubi kod kuće, Mađarska lagano dobije Rusiju u gostima, a onda jedva “iščupa” bod na domaćem terenu. Island izgubi od Makedonije, a onda u gostima osvoji bod, dakle svi igraju i svi rastu, kaže za Oslobođenje Vujović i nastavlja:

– Što se tiče naših jugoslovenskih reprezentacija, sve su napravile dobar posao. Crna Gora je osvojila sa Danskom dva boda u dva meča, što je djelovalo kao fantazija. Bosna je odigrala jako dobro i napravila veliki korak prvenstvu. Za Hrvatsku se zna, a Srbija gaji nadu da može otići na veliko takmičenje. Makedonija je tu standardna, imat će teško gostovanje u Turskoj, koja je pokazala da napreduje, ali Makedonci imaju iskustva. Postoji ta velika šansa da gledamo naredne godine međurepublički turnir, pa da istaknemo svoju zastavu bratstva i jedinstva.
Vujović je preporodio selekciju Slovenije otkad je preuzeo, a prije dvije godine donio je ovoj selekciji bronzu na Svjetskom prvenstvu.

– Neću ništa novo reći da je Slovenija mala zemlja, neke zemlje imaju veći broj rukometaša, nego Slovenija rukometaša. Problem je i plašim se da će biti sve veći, što je liga sve slabija, rukomet će biti sve siromašniji. Naše lige nisu interesantne. Celje je sad najjači klub, a odlaze mu četiri igrača. Svake godine se to dešava. Taj odliv igrača su trpjele BiH, Srbija i Crna Gora, ali sada se to dešava i Hrvatskoj i Sloveniji. S druge strane, oni su veliki profesionalci, kreativni momci. Oni odlaskom vani ne mijenjaju svoje navike i kriterije. Ponekad za te momke nije loše da odu, govori Vujović.

On ističe pravi mnogo veće šire spiskove reprezentacije, nego što to rade drugi.

– Imamo jedan kurs, gdje sam napravio širok roster. Sada kada pravim širi spisak, šaljem imena 50 igrača. Ne znači da su svi kvaliteta za reprezentaciju, ali prave pritisak, prave konkurenciju. Nema niko zagarantovano mjesto. Radim po tom sistemu da od nikoga ne zavisim, pogotovo od igrača. Kada Makedoniji nema Lazarova ili Hrvatskoj Duvnjaka, to su nacionalne tragedije. Niko neće da kaže da Veselinu Vujović fali sedam igrača. Imali smo taj peh u baražu sa Mađarima, nismo otišli na SP. Vratili smo se korak unazad, ali sam i rekao da smo se vratili da se bolje zaletimo i dobro nam ide, riječi su Vujovića, koji je u razgovoru za naš list najavio da napušta klupu niškog Železničara na kraju ove sezone.

Komplikovani uslovi

– Svoje utiske ću prenijeti kad završi prvenstvo, ali moj dolazak u Niš mogu smatrati da nije pravi potez. Trudim se da radim maksimalno do kraja, radim u teškim i komplikovanim uslovima. Ostajem selektor Slovenije, a za klupski angažman ćemo vidjeti, rekao je Vujović.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here