Bivša američka plivačica Sarah Ehekircher napravila je korak naprijed, odlučivši prekinuti šutnju o seksualnom zlostavljanju koje je trajalo 30 godina.

Sarah, koja sada ima 51 godinu, skoro 30 godina je bila žrtva bivšeg trenera Scotta MacFarlanda, s kojim je također i živjela. Sada je na Vrhovnom sudu okruga Orange u Kaliforniji podnijela tužbu protiv njega. Imala je samo 17 godina, a MacFarland 30 kada je sve počelo.

“Treneri su grabežljivci koji će djecu natjerati da rade sve što od njih zatraže. Znam jer mi se to dogodilo”, govori bivša plivačica za Guardian, pa nastavlja:

“Sve o čemu sam mogla razmišljati bio je odlazak na Olimpijske igre. To je bajka koju treneri postavljaju pred svako dijete koje želi postati plivač. To je san koji treneri s lošim namjerama koriste. Pripremaju vas s obećanjem da ćete postati izvrsni plivači, a usput vas slome i izazovu u vama reakcije za koje niste znali da ste sposobni”.

Ehekircher je i prije samog početka ‘avanture’ sa bivšim trenerom već imala težak i komplikovan život. Njena majka preminula je kada je imala samo 12 godina, prije nego što će početi da se takmiči, dok je otac bio slab na alkohol i žene.

Odlučila je da se posveti sportu, konkretno plivanju i da na taj način bježi od tužne svakodnevnice. Pijani otac joj je jednom prilikom zaprijetio da će je izbaciti iz kuće ako nastavi da pliva.

“Nisam ga poslušala, otišla sam trenirati iduće jutro, a kada sam se vratila, sve moje stvari su bile izbačene iz kuće”, prisjetila se.

Sa 16 godina ju je njen trener Scott MacFarland pozvao da živi s njim. “Svi su znali da živim s muškarcem u 30 godinama, ali me niko nije pitao jesam li dobro ili da li mi se nešto loše događa. Sva ostala djeca su bila fokusirana na to da dobiju pohvale od trenera i njihovi roditelji su se brinuli samo oko rezultata svoje djece”.

A bivši trener imao je zle namjere…

“Želio je slomiti moje samopouzdanje kako bi me kasnije mogao seksualno zlostavljati”, kazala je prije nego što je otkrila da je kao još maloljetna prvi put silovana na takmičenju u Kaliforniji. Od tada su silovanja bila česta i ona je dva puta zatrudnjela. Oba puta joj je naređeno da pobaci.

“Pobačaji su vrlo bolan i traumatičan dio mog života, postao je to korov koji je postajao sve veći i veći. 1999. godine hospitalizirana sam u Virginiji nakon mog prvog pokušaja samoubistva”, opisuje Ehekircher.

Tek 2004. godine bivša plivačica donijela je odluku ispričati svoj slučaj u USA Swimming, nacionalnom upravljačkom tijelu za natjecateljsko plivanje u Sjedinjenim Državama. Međutim, odgovor organizacije bio je: “Samo pređite preko toga”.

Godine 2010. ponovo je podnijela službenu žalbu. Tom je prigodom McFarland priznao da je imao seksualne odnose, ali uvjeravao je da je, kad su se dogodili, Sarah imala 18 godina.

“Moj trener plivanja me iskorištavao, zlostavljao i izdao, a sada me je izdalo i plivanje u Americi, ne jednom, već dva puta”, poručila je.

“Toliko je puno odraslih koji su me iznevjerili. Ništa se od toga ne bi dogodilo da mi je samo jedna odrasla osoba pokušala pomoći “, rekla je Sarah u jednom drugom intervjuu, u ovom slučaju lokalnom listu “Orange County Register”.

(sportsport.ba)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here