Nekadašnji selektor juniorske reprezentacije BiH i trener nekoliko azijskih klubova Senad Kreso, objavio je na svom profilu tekst vezan za stanje u našem nacionalnom timu.

On je posebno kritikovao mišljenje određenog dijela navijača koji priželjkuju da na selektorsku poziciju dođe neko legendarno ime, aludirajući na Sergeja Barbareza ili Emira Spahića, pošto njih dvojica imaju prazan trenerski CV.

U nastavku prenosimo ono što je napisao:

“Rezultati određuju vrstu raspoloženja i tjeraju na promjenu mišljenja. Od selektora Muzurovića i predsjednika N/FSBiH Pušine, pa do Bajevića i Begića, s vremena na vrijeme čuju se povici, prozivke i komentari poput: ‘Mijenjaj selektora, Savez napolje…’

Kada se traži smjena selektora, tu je jasno, postoji ime i prezime dotičnog. Ista je situacija i sa predsjednikom. Ali, kada se traži smjena Saveza, onda je nejasno da li se misli samo na Izvršni odbor ili i ostale službe koje direktno ili indirektno servisiraju reprezentacije i koliko-toliko uredno obezbjeđuju takmičarsku sezonu bh. fudbala.

Nezadovoljni navijači na portalima, neki sportski radnici i bivši fudbaleri u intervjuima traže da Savezom rukovode stručni ljudi, tačnije bivši reprezentativci koje nazivamo legendama, jer u Savezu skoro da i nema uposlenika koji su igrali fudbal, što je donekle i tačno. Oni (legende) se predlažu za predsjednika, selektora, direktora reprezentacije. To je bitno voditi i kontrolisati, a niže selekcije i domaći fudbal neka vodi ko hoće. To nije nivo legendi.

Dolazak nekih od njih i preuzimanje važnih funkcija vezanih za reprezentaciju u Savezu podiglo bi naš fudbal na viši nivo. Tako kažu, a zanemaruju jednu bitnu činjenicu. Kako je formiran Savez, kako je formiran Izvršni odbor, kako je formiran stručni štab reprezentacije. Meni lično, a vjerujem i većini koji su nezadovoljni, kada se bira selektor bitni su – njegovo iskustvo sa rezonima koji su jasni i standardni, rezultati… Jednostavno, uspješan trener.

E, tu nastaju budući problemi. Te legende koje se spominju preko sportskih portala imaju prazan trenerski CV. Ili je napisan na 1/4 papira formata A4 ili ‘bogato iskustvo’ u radu drugoligaških ekipa nižeg evropskog nivoa. Možda im treba dati šansu i angažovati neke od njih (ali samo u A reprezentaciju da im ne povrijedimo sujetu), i to one bez trenerskog iskustva. Mi smo inače država na kojoj se vrše sve vrste pokusa, zašto ne dozvoliti onda i našim neiskusnim trenerima da vježbaju na našoj najboljoj reprezentativnoj selekciji. Ujedno, to bi im bila zahvala za sve što su činili za bh. reprezentativni fudbal.”

Na kraju je Kreso još dodao:

“Iskreno se nadam da sam u krivu, volio bih da sam u krivu zbog dobrobiti našeg reprezentativnog fudbala.”

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here