Dom naše selekcije proteklih godina Bilino polje. iako je reprezentacija od prošle godine nekoliko utakmica odigrala na Grbavici. U Zenici je popularno “gnijezdo Zmajeva”.

Proteklih dana vijest iz N/FSBiH je da će uložiti oko 1.5 milion KM za rekontrukcije našeg najvećeg stadiona Asim Fehatović – Hase.

Iako zasad ne ispunjava kriterije, sarajevski stadion Asim Ferhatović-Hase iznenada je opet došao pod lupu čelnika Nogometnog saveza.
Činjenica je da u ovom trenutku ni Bilino polje, ne ispunjava uvjete za utakmicu A kategorije. To je najveći rang za neki meč pod okriljem UEFA-e, a obično takvu oznaku nose dueli sa “najzvučnijim” reprezentacijama poput Francuske, Španije, Njemačke, Engleske.

Trenutno u BiH nijedan stadion ne ispunjava u potpunosti uvjete za takvu utakmic. Problem je rad novinara. Svi naši stadioni, po pitanju uslova za rad medija, osposobljeni su za utakmice B kategorije.


Potrebno je da stadion ima press-tribinu od 100 mjesta, sa 70 stolova za laptope i priključcima za internet i utičnice za struju. Sala za press-konferenciju mora osigurati mjesto za 80 novinara, a mix-zona za 50. Također je neophodno osigurati sobu za rad novinara sa 50 mjesta i prostoriju za rad fotoreportera za 25 osoba. A takve prostorije trenuno nemaju ni Grbavica, a ni Bilino polje.

“Stadion na Koševu još uvijek nije u trećoj kategoriji što je preduslov za klupska takmičenja u okviru UEFA-e. Kao prvi projekat kojeg želimo implementirati ove godine na stadionu Koševo je ugradnja brojčanika za šta smo obezbijedili iznos od 100.000 eura. S obzirom na veliki broj ulaza na ovom stadionu da bi se implementirao ovaj projekat prema našim procjenama potrebno je oko 200.000 eura. Također je na stadionu na Koševu osim novog travnjaka potrebno uraditi pokrivanje press tribine i osposobljavanje prostorije za održavanje press-konferencije”, istakli su iz Nogometnog saveza.

Sve obaveze potrebno je završiti najkasnije dvije sedmice prije utakmice BiH – Italija, koja je zakazana za 15. novembar. Da li će Koševo do tada biti osposobljeno za utakmicu kvalifikacija za EP zavisi od Saveza.


OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here