Desetak godina je uspješno branio boje reprezentacije Bosne i Hercegovine. Prošao je sve državne selekcije, igrao je na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, a publika i svi selektori znali su cijeniti što je u svakoj utakmici dres natapao znojem.

Sa svojim kvalitetama i iskustvom Toni Šunjić bi i danas itekako valjao Ivaylu Petevu. Ipak, utakmica koju je u septembru 2020. godine odigrao protiv Italije za njega je bila posljednja u dresu s državnim grbom, odlučio je to iz više razloga, a danas je najviše fokusiran na obaveze u Kini gdje igra vrlo dobro za Henan Songshan Longmen.

Na samom početku razgovora priznaje nam da mu odgovara i to što se njegovo ime ne pojavljuje često u medijima.

– Nestao sam sa radara naših medija nakon što sam otišao u Kinu, što je, u neku ruku, normalno. Nisam više ni u reprezentaciji. Mada, nisam nikada bio neko ko je “trčao” za novinarima, ne volim se pretjerano pojavljivati, tako da mi odgovara ovako, kaže Toni Šunjić za Reprezentacija.ba portal.

U Kinu je ovaj bosanskohercegovački fudbaler došao 2020. godine. Dinamo iz Moskve je najprije zamijenio sa Beijing Guoanom, ali za ovaj klub spletom okolnosti nije nikada ni zaigrao.

– U Beijingu je danas Samir Memišević. Iz nekih tehničkih razloga me nisu uspjeli registrovati, pa su me posudili Henan Songshan Longmenu gdje su, očito, bili zadovoljni sa mnom i na kraju su me zadržali. To se za mene ispostavilo kao više nego dobro jer se brojni klubovi u Kini u posljednje dvije godine suočavaju s finansijskim problemima, jedan od njih je upravo i Beijing, dok je u mom sadašnjem klubu puno bolja situacija.

I s fudbalske strane Šunjić uživa, iako, priznaje, kvalitet lige nije baš na najvišem nivou.

– Sezonu smo otvorili odlično, u deset kola smo osvojili 23 boda, trenutno smo treći na tabeli. Samo da nastavimo ovako. Što se tiče lige, da se ne lažemo, kvalitet je niži nego u Evropi. Zadnjih godina se spustio zbog finansijskih problema. Vrijeme zvijezda je ovdje prošlo, trošili su nestvarne cifre za razvoj fudbala i same lige, a u međuvremenu donijeli su novi zakon prema kojem stranac maksimalno može imati ugovor na tri miliona eura, i to bruto. Zato danas zvijezde ovdje ni ne dolaze. Nije im ovo tržište zanimljivo kao nekada.

Krajem prošle godine postao je i otac, a supruga mu je Ruskinja. Upoznali su se za vrijeme njegovog igranja u Moskvi.

– Porodica mi najviše nedostaje. Najveći problem mi je što supruga i kćerka nemaju vizu, trenutno sam ovdje sam, ali nadam se da će se i to riješiti kroz nekoliko mjeseci. Koliko dugo ću se zadržati u Kini, teško mi je reći, želim odraditi ovu sezonu najbolje što mogu i onda ću vidjeti. Ako me pitate šta mi najviše nedostaje, onda su to navijači kojih ovdje i dalje nema na tribinama zbog situacije sa koronavirusom. Drugačije je igrati kad osjetiš onaj naboj na tribinama.

Odlaskom u Kinu je ujedno završio svoju priču u reprezentaciji. Šunjić je bio i dio zlatne generacije koja je 2014. nastupila na Svjetskom prvenstvu u Brazilu.

– Čujem se često sa Ibrahimom Šehićem i sa još nekolicinom igrača s kojima sam u to vrijeme igrao. Pratim, naravno, sve što se dešava i drago mi je vidjeti da konačno nabolje idu rezultati. Vjerujem da ćemo dobro odraditi ovu Ligu nacija i ući dobro u kvalifikacije. Selektor Petev me je kontaktirao kada je tek došao, imali smo ugodan razgovor, ali je bilo previše komplicirano da dolazim iz Kine.

Priznaje da je o povlačenju razmišljao i ranije.

– Odluku sam donio i prije nego što sam otišao u Kinu. Jedan od razloga je taj što na mojoj poziciji danas imamo nove, mlađe, igrače poput Saničanina, Ahmedhodžića, Hadžikadunića…, treba stvarati novu generaciju, a malo sam bio i razočaran nakon zadnjih kvalifikacija. Bila mi je velika želja otići na Evropsko prvenstvo. Nadam se da će ovi momci uspjeti to.

Publika i navijači naročito su cijenili njegovu požrtvovanost kada bi igrao za Zmajeve.

– Drago mi je što sam ostvario dobar dojam. Svjestan sam da je bilo dobrih utakmica, isto tako i loših, ali mogu sebe pogledati jer znam da sam svaki put dao maksimum, poručio je Toni Šunjić na kraju razgovora za Reprezentacija.ba portal.

(Reprezentacija)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here