Nekadašnji nogometni reprezentativac BiH 39-godišnji Darko Maletić, nedavno je postao trener FK Laktaši,dok je ranije bio pomoćni trener u Borcu gdje je asistirao Branislavu Kruniću.

Za najbolju selekciju BiH upisao je 20. nastupa, a igrao je za veliki broj klubova, među kojima posebno vrijedi spomenuti Borac s kojim je osvojio naslov prvaka, Partizan s kojim je također bio prvak Srbije, te Velež, ruski Zenit, Celje, austrijski Rapid i mnoge druge.

Darko Maletić komentarisao je današnju A-selekciju BiH, te reprezentacije Srbije i Hrvatske.

– Kroz utakmice protiv Italije, gdje je BiH osvarila zaista veliki rezultat (1:1) i protiv Poljske (poraz 1:2), dalo se primjetiti da je selektor Bajević odlučio dati šansu novim imenima i da je uvrstio u reprezentaciju nekoliko igrača sa naših prostora. Tu imamo sad jednog Cipetića iz Širokog Brijega, Saničanina iz Vojvodine, a koji je ne tako davno također igrao u Premijer ligi BiH. Promjena nekih igrača i smjena generacije je neminovna u svakom timu. Dobro je što Bajević daje šansu igračima kojima možda ne bi neko drugi. Ja sam i ranije govorio da će doći vrijeme kad nećemo moći više računati na veliki broj igrača iz dijaspore jer će ih biti sve manje, pa se trebamo okrenuti domaćim snagama. Ovo je pokazatelj da u BiH ima igrača koji mogu odgovoriti zahtjevima reprezentacije. Ako svake godine pronađemo jednog ili dva takva igrača, to je ogroman dobitak, smatra Darko koji je mišljenja da BiH ima realne šanse da se plasira na Euro 2021..

– Mislim da su Sjeverna Irska, te Irska ili Slovačka, potencijalni rivali BiH u baražu, ekipe s kojima smo tu negdje u istom rangu u ovom trenutku i protiv kojih imamo dobre šanse. Pogotovo što igramo na domaćem terenu, iako doduše neće biti publike na tribinama. Bila bi velika stvar zaista otići na to takmičenje, dodaje Maletić.

Prokomentarisao je i loše igre selekcija Srbije i Hrvatske u Ligi nacija.

– Ako gledamo po igračima Srbija ne izgleda loše, to su odlični igrači, ali tu okolo nešto ne štima, atmosfera nije dobra, to su problemi za dublju analizu, a da ne govorim o čestim promjenama u stručnom štabu. Sve to dolazi na naplatu. Ne pomaže im ni to što su dobri u omladinskim selekcijama koje bilježe dobre rezultate na evropskoj i svjetskoj sceni. Ali čim se pređe na seniorski fudbal, tu imamo slučaj da Srbija ode na neko takmičenje i obruka se, ili da ne ode nikako. Pokušali su s nekim mlađim igračima iz Super lige Srbije, ali ni ti igrači ne mogu da poprave situaciju. Jer, jedno je liga, a drugo reprezentacija.

– Hrvatska je imala uvijek sjajnu atmosferu i imali su generaciju koja je u Rusiji potvrdila svoj kvalitet, ali sad kad su dostigli svoj maksimum dolazi do određenog pada, godine stižu igrače, a neki su se i zasitili, smatra Darko Maletić bivši reprezentativac BiH.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here