Predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik, istakao je da želi pomoći u spašavanju Košarkaškog kluba Bosna, kao i da je prije nekoliko godina smatrao da će Jusuf Nurkić napraviti veliku karijeru.

Dodik je Nurkića gledao dok je još igrao na našim prostorima, te je odmah prepoznao veliki kvalitet.

“Primijetio sam ga još kad je igrao ovdje u regionu, u Zagrebu, i da će biti igrač. Otišao je tamo. Ja to uvijek gledam ovako: S ovih prostora otići tamo i igrati u NBA ligi i uspjeti, onda stvarno moraš biti poseban. On je odlično igrao, postaje majstor. To je ljudski bilo i stvarno mi je bilo žao. Kad sam vidio snimak, okrenuo sam glavu, nisam mogao da gledam. Nadam se da će to pismo podrške njemu bar na trenutak pomoći u nečemu. I tu utakmicu je igrao odlično, gledao sam. Dao je 32 koša, oduzeo 16 lopti, asistencija, zamalo tripl-dabl”, istakao je Dodik u razgovoru za Dnevni avaz, te je dodao i da je gledao uživo i Džanana Musu: “Dok je igrao u Cedeviti. Ima talenta dečko”.

Ističe i da je volio pratiti košarku, te da je gledao NBA ligu, ali sada zbog sankcija ne može prisustvovati utakmicama najjače lige svijeta.

“Da, volio sam to. Svaki put kad sam bio u Americi, gledao sam. Tad je još igrao Divac. Ali, mislim da je s ovih prostora bio najbolji Dražen Petrović. Sjećam se, mislim da je bila 1999. godina. Bili smo u Njujorku, ja uzeo karte da gledam Njujork nikse protiv Majamija. Sastanak je tamo vodio Ričard Holbruk (Richard Holbrook). Razvuklo se to, vidim ja da ću zakasniti i kažem njima da ja moram ići na utakmicu. Holbruk je nešto rekao da ne mogu tako otići. Ja sam rekao OK, onda mi vi platite ove karte… naguravali smo se i na kraju sam otišao na utakmicu. Ova naša naklapanja uvijek možeš organizovati, ali ne i da gledaš Nikse. Žao mi je što ne mogu gledati NBA, ali šta, ima Igokea. Igra odličnu košarku”, ističe Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je čuo da se KK Bosna, simbol bosanskohercegovačkog sporta, nalazi na rubu gašenja, te želi na neki način pomoći.

“Čuo sam za to. Ja i sada mogu da nabrojim: Delibašić, Krvavac, Radovanović, Varajić, Benaček, Izić… Ekipa koja je igrala. To je priča, urbana legenda Sarajeva i košarke. I sad je iz nekog razloga dozvoljeno da se Bosna strovali na ovakav nivo. Dođe neki tamo provincijski tim i pobjeđuje Bosnu. Hoću da učestvujem u rehabilitaciji Bosne, da bude tim koji će igrati ABA ligu. To je nešto što ima smisla. Pitaju me hoću li doći na obilježavanje. Ako ima plan, doći ću. Ako je to ono: „Joj jest bilo lijepo“ i sutra niko ništa ne priča o tome, a Bosna i dalje propada, neću”, dodao je Dodik.

(Dnevni avaz)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here