Dženis Burnić 22-godišnji nogometaš njemačkog Heidenheima, iza sebe ima nevjerovatnih trinaest godina provedenih u jednom od najvećih njemačkih klubova, Borusiji iz Dortmunda.

Burnić je prošao i skoro sve selekcije reprezentacije Njemačke. Upisao je 47 nastupa i postigao 3 pogotka. Prošle godine je upisao i svoj posljednji nastup za U21 selekciju jedne od najboljih svjetskih reprezentacija.

“Reprezentacija Njemačke mi je dala dosta toga, prije svega jako puno iskustva na jakim takmičenjima poput Evropskog i Svjetskog prvenstva. Za mlade igrače to je jako bitno, prije svega za njihov napredak.“, prisjeća se nogometaš bh. korijena sedam godina provedenih u omladinskim selekcijama njemačke reprezentacije.

Roditelji Dženisa Burnića su porijeklom iz Sanskog Mosta i trudili su se svih ovih godina redovno dolaziti u grad na devet rijeka. Ljubav i svijest o porijeklu prenijeli su i na Dženisa, koji se trudi posjetiti našu domovinu uvijek kada se za to pruži prilika.

“U BiH pokušavam doći svake godine, što mi je do sada i uspijevalo, pa bar na samo nekoliko dana. Zbog pandemije prošle godine nažalost nisam mogao doći.“, govori Burnić i na pitanje da li prati nacionalnu reprezentaciju BiH dodaje: 

“Da, naravno. Pokušavam gledati svaku utakmicu, kada sam u mogućnosti. Velika je šteta što nisu izvukli bolje rezultate u ovom kvalifikacionom ciklusu. Mislim da su prije svih igrači poput Edina Džeke i Miralema Pjanića zaslužili igrati na još jednom od velikih takmičenja.“.

Burnić je odgovorio i na pitanje, da li je nekada bilo kontakta između Nogometnog saveza BiH i njega koji je svojevremeno svrstan među 30 najvećih svjetskih nogometnih talenata.

“Bilo je kontakta prije godinu ili dvije, ali se završilo na tome da želim da se prvo stabilizujem u klubu.“,  a na pitanje kako bi reagovao kada bi došao i zvanični poziv odgovara:

“Vjerujte da o tome još nisam razmišljao. Prije pola godine sam promijenio sredinu. Kao što sam već rekao, prvo želim da se izborim za svoje mjesto u klubu. Uvijek sam govorio da ne želim da gradim karijeru preko reprezentacije nego da se dokažem svojim igrama u klubu.“, rekao je Dženis Burnić.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here