Bura u vezi novog Statuta i eliminacije Ivice Osima iz Odbora za posredovanje i savjetovanje (mjesto koje mu je trebalo pripasti kao počasnom predsjedniku) trajala je danima, da bi Nogometni savez BiH tek danas, u popodnevnim satima, izdao saopštenje u vezi ove teme.

Zbog čega su toliko čekali, znaju samo u NSBiH, mada je evidentno da im je trebalo vremena kako bi pokušali braniti neodbranjivo i smisliti optužbe na račun medija i svih ostalih koji su ih kritikovali zbog propisa koji naš fudbal vraćaju u podjele i mračnu prošlost. Da su imali valjane argumente, reagovali bi, valjda, ipak nešto ranije.

Poručuju da “sve izmjene i dopune imaju karakter poboljšanja rada i funkcionisanja, a da pritom ne ugrožavaju bilo koji konstitutivni narod ili budućnost Saveza” i pritom dijele još neke lekcije o zaštiti digniteta NSBiH, ali najzanimljiviji dio saopštenja se krije u dijelu o Ivici Osimu, koji zapravo više govori o onome što izmjenama Statuta dobija Elvedin Begić.

Slavodobitno su iz NSBiH poručili kako Štraus sa Grbavice ipak ostaje počasni predsjednik Saveza i konstatuju kako je ova funkcija zapravo “trajna kategorija bez vremenskog ograničenja”.

Prvo – to znači da i Elvedin Begić, koji je sada također proglašen počasnim predsjednikom, do kraja života može biti na ovoj funkciji! Zaslužio, nema šta. Još će i zaista pomisliti da je u rangu jednog Ivice Osima.

Drugo – za razliku od Osima, aktuelni predsjednik NSBiH ulazi u novouspostavljeni Odbor za posredovanje i savjetovanje. Kako Begić može u Odbor, a Osim ne može? Tu stupa na scenu famozni član 19, stav 1, u tački “g”, koja kaže “da kandidati za članove organa i tijela na dan imenovanja u organe i tijela NSBiH – ne mogu biti stariji od 75 godina”. Ivica Osim ima 79 godina.

Odbor će brojati šest članova i bit će aktivan najmanje osam godina, a jedini koji je siguran u njegovom članstvu bit će počasni predsjednik, odnosno – Elvedin Begić, koji u ovaj organ NSBiH ulazi direktno. Ostavljena je mogućnost da Odbor može djelovati i više od 12 godina, a cijelo vrijeme tu će biti doživotni počasni predsjednik. Onaj mlađi, koji trenutno ima 60 godina.

(scsport.ba)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here