Mesut Ozil
Mesut Ozil

Bivši reprezentativac Njemačke Mesut Ozil otkrio zašto više neće da igra za nacionalni tim.

On je istakao da se sve promijenilo nakon forgrafije sa turskim predsjednikom Tajipom Erdoganom.

– On je predsjednik Turske i poštovao bih svakoga na toj poziciji. Iako sam rođen u Njemačkoj, porijeklo mi je tursko. I da njemački predsjednik ili kancelarka Merkel dođu u London i požele me vidjeti, porazgovarati, naravno da bih to učinio, iz poštovanja. A, ljudi moraju poštovati što sam ja učinio za Njemačku: igrao sam devet godina za reprezentaciju, osvojio SP, bio ponajbolji igrač. Ali nakon te fotografije osjećao sam se nezaštićeno, primao sam rasističke uvrede, čak i od političara, a niko iz reprezentacije nije istupio i rekao ‘Prestanite! On je naš igrač i ne možete ga tako tretirati!’ Svi su samo šutili, naveo je njemački fudbaler.

On ističe da se u tom periodu sretao sa brojnim problemima i da su svi željeli da ga uvrijede. Ozil ističe da se to pojačalo nakon neuspjeha u Rusiji.

– Vikali su mu ‘Vrati se odakle si došao’ ‘J**bi se, turska svinjo…’ Prije SP igrali smo prijateljsku utakmicu u Leverkusenu i zviždali su Gundoganu. Meni su otkazali sve reklame čak i humanitarne organizacije nisu smjele da me više drže za ambasadora i tražili su svi da se izvinim. Čak i škola u koju sam išao i stalno pomagao nije željela da dođem na promociju zbog medijske pažnje. Nisam mogao vjerovati! Moj rodni grad, moja škola. Pružio sam im ruku, oni su je odbili. Nikad se nisam osjećao lošije. Imam firmu u Njemačkoj, plaćam porez. Mogao sam je preseliti, ali nisam htio, to je moja zemlja. Ali s reprezentacijom je gotovo.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here