Dinamo je u gostima savladao Feyenord 2:0 u trećem kolu Evropa lige i nastavio odlično zarađivati od Uefe.

Svaki bod u grupnoj fazi EL-a vrijedi 190 000 eura, a Dinamo ih je s pobjedom u Nizozemskoj osvojio 11.  U prva dva kola s dva puta po 0:0, protiv Feyenoorda na Maksimiru i kod CSKA-a, zaradio je 380 000 eura.  Slijedile su dvije pobjede nad Wolfsbergerom (1:0, 3:0) za novih 1.14 miliona eura. Treća pobjeda u grupi, ona recentna protiv Feyenoorda, donijela mu je 570 000.

Pridodamo li to iznosu od 5.62 miliona eura, koliko je Dinamo zaradio, a da nije odigrao jednu utakmicu u skupini Europa lige, i to tako da je 3.22 miliona eura dobio na osnovu rezultata u pretkolima, a 2.4 miliona eura na temelju europskih rezultata u zadnjih deset godina, dolazimo do 7.71 miliona eura. Toliko je Dinamo ukupno zaradio ove sezone u Europi po navedenim stavkama.

Međutim, Dinamo je pobjedom kod nizozemskog velikana kolo prije kraja osigurao još prolazak skupine i to s prvog mjesta. Tako je otključao i raskošni, maksimalni bonus Uefe.

Osvajanje prvog mjesta u grupi znači dodatnu zaradu od milion eura, a ulazak u nokaut-fazu jamči još 500 000 eura. Dinamo je dakle pobjedom kod Feyenoorda (osim spomenutih 570 000 eura) zaradio i bonus od 1.5 miliona eura.

Ukupno je ove sezone u Europi do sada zaradio 9.21 miliona eura. Taj iznos može povećati ako u preostaloj utakmici skupine, protiv CSKA Moskve na Maksimiru nastavi osvajati bodove, pri čemu, ponavljamo, svaki vrijedi 190 000 eura.

Ako Dinamo s Mamićem ponovi uspjeh koji je prije dvije godine postigao s Bjelicom i prođe prvu nokaut rundu Europa Lige, osvojit će još 1.1 milion eura. Eventualni prolazak u četvrtfinale donosi dodatnih 1.5 miliona eura i tako dalje….

(nogometne-vijest.hr)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here