O aktuelnim dešavanjima u Nogometnim savezima BiH i Crne Gore, nekadašnji selektor Zmajeva i Sokola Faruk Hadžibegić, govorio je u ovosedmičnom izdanju sportskog magazina Sport.

Do kraja prošle godine vodio je reprezentaciju Crne Gore, napravio jedan veliki iskorak i dobre rezultate, ali nije došlo do nastavka saradnje. Kaže da prije svega želi da se zahvali ljudima koji su mu dali povjerenje, a sa kojima se i rastao u ljudskim, perfektnim odnosima.

Došao sam kao prijatelj i odlazim kao prijatelj i ponosan sam na povjerenje koje su mi ukazali. Bilo je teško ostvariti rezultat. Imali smo sreće, ali smo i dosta radili“.

Najvažnije za trenera, bio on bosanskohercegovački ili bilo koji drugi, su uslovi u kojima rade.

Fudbal je igra i zavisite od kvaliteta grupe koju imate. Mislim da se trener mora adaptirati na ono što ima. Ne možemo imati uvijek Barcelonu sa Messijem ili Juventus sa Ronaldom. Imamo nekad slabije ekipe pa se moramo adaptirati i raditi. Mislim da u BiH ima dobrih trenera. Radimo u težim uslovima, ali ide to nabolje“.

O činjenici da niko od naših trenera ne radi kod naših istočnih i zapadnih susjeda, dok njihovi rade kod nas, kaže da je to sticaj okolnosti koji bi se morao prevazići.

Mislim da je BiH već napravila iskorak u pozitivnom smislu. Ja sam lokalpatriota, ali kad smo u obliku nacije. Imate situacija kada je možda, u nekom momentu, domaće rješenje bolje od stranog. Sarajevo bi danas moglo dovesti i Mourinha. Ali Mourinho ne bi mogao biti trener Sarajeva, nema uslova još. Tako da mislim da se pravi polako taj iskorak generalno da idemo prema tome što svi od nas očekuju“.

Većina članova Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH je za bugarskog stručnjaka Peteva. Javnost i nekadašnji igrači su za domaćeg trenera. Navodi da je i njegov stav uvijek bio za domaćeg trenera zato što naš fudbal treba domaću soluciju.

Nemam ništa protiv Peteva, pogotovo protiv stranca, ja sam bio stranac u Francuskoj 35 godina. Nije to problem. Mi smo kroz neku grešku u komunikaciji došli u situaciju da ima pobjednik i pobijeđeni. Da li će biti Petev ili Barbarez? Mislim da u startu nije bila ta ideja. I doveli smo sebe u situaciju da, koja god solucija bude, imamo nož pod grlom. Ali ja sam za domaću soluciju. Što da ne Barbarez? Znam, Barbarez nije trener zato što ga možda ne interesuje, ali i svi najveći treneri su nekad počeli“.

O davanju prilike trenerima koji su se već okušali kao selektori bh. reprezentacije kaže da je on selektor BiH bio u najteže, ratno vrijeme, kada se nije moglo ni putovati.

Ja nisam imao pravu priliku i ne znam u čemu je problem da se vratim ja, Sušić, Slišković ili bilo ko. Za mene je to bježanje od odgovornosti i traženje nečega novog. To meni nije sportsko razmišljanje“.

Novi selektor mora voditi reprezentaciju, a ne Savez

U martu su kvalifikacije, a Bosna i Hercegovina još uvijek nema selektora, što je poprilično neozbiljna situacija.

Kada smo izabrali Duška Bajevića, znali smo da on neće nastaviti i tada smo trebali započeti proces izbora novog selektora. Ne znam zašto nije došlo do toga i, na kraju krajeva, ne interesuje me. Sad smo opet došli u situaciju da moramo požuriti, naše su utakmice 24. marta. Idemo na Finsku, koja je bum u Evropi i dolazi nam Fancuska, prvak svijeta. Nije to sad – hajdemo se tri dana pripremati, doći će Džeko, Pjanić i svi ostali i riješit će. Postoji proces koji se sprema pred utakmice, hiljadu je stvari koje treba napraviti. Mislim da kasnimo sa izborom selektora, nije to izgubljeno vrijeme, ali ako hoćemo da damo sebi optimalne uslove, što prije trebamo to riješiti. Novi selektor koji bude izabran mora voditi reprezentaciju, a ne Savez. To su dvije totalno različite stvari“.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here