FIFA
FIFA

Ugledni “New York Times” piše o čvrstoj namjeri FIFA-e da spriječi da agenti upravljaju tržištem i uzimaju masne provizije, ali i da najveći klubovi sistemom kupovine i pozajmica manipuliraju igračima.

Primjer Mina Rajole (Mino Raiola) je ilustrativan. Za transfer Pola Pogbe (Paul) iz Juventusa u Junajted uzeo je oko 40 miliona eura, od oba kluba, kao posrednik u prodaji, ali i kupovini. Dakle, zastupao je obje strane, što djeluje nelogično, ali tako funkcionira i Žorge Mendeš (Jorge Mendes).

Od sada neće biti moguće sjediti na dvije stolice, a najveća provizija bit će 3 posto kada djelujete na strani kluba koji kupuje, odnosno 6 posto kada posredujete u ime kluba koji prodaje igrača.

Jasno, agenti će probati da nađu način da zaobiđu pravila, ali to će biti rizično. FIFA pokušava ograničiti količine novca na provizije koje iznose oko 2 milijarde dolara u posljednjih pet godina.

Što se tiče druge planirane operacije, o njoj se priča već dugo. Timovi poput Sitija, Čelsija i Juventusa kupuju fudbalere za mali novac, da bi spriječili ostale da se pojačaju, onda ih ustupaju na pozajmice manjim klubovima, svjesni su da ih nikada neće vratiti u tim.

Tako kasnije ostvaruju profit, Juventus je recimo prodao Orsolinija, Audera, Mandragoru i nekoliko manje poznatih igrača, koji su bili na posudbama i jasno je da će se vrlo teško vratiti u klub.

Od sada će, ako prođe prijedlog FIFA-e, samo osam igrača naredne sezone moći biti posuđeni (radi se o fudbalerima do 21 godine), a taj broj će biti smanjen na šest, od 2022.

(mojportal.ba)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here