Kadetska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine (U16) sprema se za Eurobasket B divizije.

Spisak selektora Ninića izazvao je dosta reakcija, a najžeŠći su bili u KK Kengur Zenica, obzirom da na spisku nema Danka Cvitanovića koji karijeru nastavlja u minhenskom Bayernu.

Klub iz Zenice je izdao saopštenje kojeg prenosimo u cijelosti bez izmjena.

“Nakon što je objavljen spisak igrača U16 selekcije za Evropsko prvenstvo, košarkaški klub Kengur mora da izrazi ogromno nezadovoljstvo, ogorčenost i bijes te da predstavi kolika se nepravda dogodila našem Danki Cvitanoviću koji se nije našao na spisku!

Po mišljenju tzv. selektora Ninića, Danko se ne nalazi među 17 najboljih košarkaša u svome uzrastu u BiH. Spisak je pretezno sačinjen od igrača iz dva grada te momaka za koje je većina čula nakon što je spisak objavljen. Pored toga, na spisku se nalaze igrači koji u svom klubu igraju jako malu ulogu, a pojedini dobiju tek po koji minut! Ne treba ni spominjati da je nacionalni ključ savršeno uspostavljen.

Izgleda da svi oni mogu više doprinijeti reprezentaciji od Cvitanovića koji je, da još jednom napomenemo, protiv većine ovih momaka nastupao, barem onih značajnijih.

U direktnom obracunu bio je najbolji igrač na parketu, čak i po rijecima protivničkih trenera. Da se još jednom podsjetimo, Cvitanović je prvaku države, ekipi Koša postigao 37 poena te je držao utakmicu u egalu 3 minute do kraja, a protiv viceprvaka, Igokee imao je 31 poen, 10 asistencija i 8 skokova.

Sa pravom mozemo reći da ne postoji igrač koji je ove sezone pokazao više od Cvitanovića koji je samo nastavio u kontinuitetu da bilježi sjajne uspjehe i rezultate!

Profesionalnost je tzv. selektor pokazao tako što nije gledao ama baš nijedan susret državnog prvenstva!

O organizaciji i načinu rada saveza dovoljno govori i podatak da predsjednik našeg kluba, Enver Jahić, član stručnog savjeta KSBIH, vec mjesecima nije prisustvovao sjednicama, a sigurno je da predstavlja veliko ime u historiji naše košarke. Međutim, danas se o našoj košarci “brinu” oni kojima tu zaista nije mjesto-nestrčcni, nezainteresovani i potkupljivi.

Jedan od takvih, kao član upravnog odbora KSBIH, predstavlja i naš kanton koji je ove godine dao okruglo nula predstavnika za kadetsku i juniorsku selekciju.

To nije ponizavajuce samo za Kengur, nego za cijelu Zenicu i Zenicko-dobojski kanton.

Daleko je to od pravde jer se u našoj ligi nalazi prilčcan broj dobrih i perspektivnih košarkaša, pa kad se već ti momci zanemaruju, na nama je da istaknemo barem još tri košarkaša iz naše lige koji itekako mogu parirati igračima sa spiska, a to su Alen Nevjestić (Kakanj), Nikola Martinović (Čelik) i Dino Mehić (Orlovik).

Danko Cvitanović se trenutno nalazi u minhenskom Bayernu gdje će, po svemu sudeći, nastaviti karijeru. Naš klub od srca želi Danki da jednoga dana nastupa pod zastavom druge zemlje jer se čini da KSBIH u stopu prati vlast u našoj državi gdje je bitno prezime, novac i veza.

Danki, kao i svim našim dječacima i djevojčicama ne želimo da odrastaju u takvoj sredini.

Nakon svega recenog, bijes sa početka teksta se donekle pretvorio u smijeh jer sigurno da ovakvu komediju od saveza ne treba ozbiljno doživljavati”, stoji u saopštenju KK Kengur.

(sportsport)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here