Gubitak viška kilograma je cilj mnogih ljudi, a internet je pun informacija o tome kako to postići. Ipak, ponekad zna biti teško snaći se u moru informacija, a još teže odabrati ono što bi najviše odgovaralo vašem tijelu. Ako želite učinkovit i dinamičan trening koji možete obaviti u kratkom periodu, onda je kružni trening možda idealna vrsta vježbanja za vas.

Šta je to kružni trening?

Vjerovatno ste već čuli za ovu vrstu vježbanja, ali niste se dovoljno zainteresovali da istražite šta to tačno kružni trening uključuje. Naime, koncept kružnog treninga zapravo predstavlja vježbanje u određenom redoslijedu gdje možete izvoditi različite vježbe koje zajedno čine jedan krug. To znači da vježbe dolaze jedna za drugom, bez dužih pauza. Glavni cilj ovog treninga je visok intenzitet i brza dinamika, a upravo ovakve vrste vježbanja vam pomažu da se preznojite i da za kratko vrijeme sagorite veliki broj kalorija.

Zašto je kružni trening tako odličan za vas?

Prije svega, kružni trening je odličan za ljude koji žele da se pokrenu i da redovno vježbaju, ali jednostavno nemaju vremena za to. Ova vrsta vježbanja od vas ne zahtijeva nikakvu opremu, te će vam biti dovoljna samo vaša tjelesna težina. Ova vrsta treninga je također odlična za vas jer vam ubrzava rad srca, a istovremeno pomaže u oblikovanju mišića i tijela. Za manje od pola sata možete potrošiti ogromnu količinu kalorija, povećati izlučivanje endorfina u tijelu i oznojiti se, te tako izbaciti toksine iz tijela.

Prednosti kružnog treninga uključuju

  • Poboljšanje kardiovaskularne kondicije
  • Poboljšanje mišićne snage
  • Poboljšanje mišićne izdržljivosti
  • Povećana socijalna interakcija tokom treninga
  • Povećano pridržavanje vježbanju

Kako se obavlja ova vrsta treninga?

Postoji puno načina da konstruišete kružni trening, ali bez obzira na to, postoje neke jednostavne smjernice koje uvijek možete pratiti. Prije svega, pobrinite se da se dobro zagrijete prije ove vrste treninga, kako biste izbjegli ozljede i bol u mišićima. U kružni trening možete uključiti od 1 do 7 vježbi, te se pobrinuti da obavite od 4 do 6 ponavljanja svake. Trajanje jedne vježbe može trajati od 20 do 60 sekundi, a trajanje treninga između 20 i 30 minuta. Ova vrsta treninga vam može pomoći da izgubite od 400 do 600 kalorija za samo pola sata.

(body.ba)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here