Gary O’Neil nekadašnji nogometaš, govorio je o igranju sa Robertom Prosinečkim u redovima Portsmoutha.

O’Neil, koji je tada imao 18 godina, rekao je da je ‘ludo’ što su u Portsmouthu potpisali “žutog”.

“Uh, bilo je ludo kad smo čuli da dolazi. Mislio sam da je smeće, ne može trčati, pa kako će igrati za nas? A onda je dobio loptu i rekao sam sebi: ‘Bože, ovaj čovjek je genij’. Jednostavno lopta nije mogla da mu se oduzme ili da pobjegne. Radio bi neke nevjerovatne stvari, znao je nadmudriti sve na terenu, pa onda siv skoče kao da će pucati, a on napravi nešto drugo. Bio je uistinu nevjerovatan. Vjerovatno i najbolji igrač s kojim sam igrao, iako vjerovatno tada nije bio ni približno dobar kao ranije kada mu je karijera bila u usponu. Igrali smo skupa, on je igrao ‘desetku’, ja bih uglavnom obavio svoj posao trčanjem. Toliko toga sam naučio od njega, osim da pušim na poluvremenu”, uz smijeh je rekao O’Neil.

“Bio je divan momak, govorio je engleski, ali nije bio baš ljubazan prema nama, jer je mislio da smo smeće! I stalno je pušio cigarete, to nisam želio naučiti od njega”, poručuje.

Prosinečki je te sezone igrao 35 puta za Plave i postigao je devet golova dok je tim završio na 17. mjestu.

“Nije mogao trčati, doslovno nije mogao trčati; to je bilo poput igranja nogometa s ocem, ali bio je nevjerojatan – ne biste mu uspjeli oduzeti loptu. Trenirao je u svom tempu, koliko je želio, ali radio je nevjerovatne stvari. Sjećam se hat-tricka kojeg je postigao protiv Barnsleyja”.

No, ta tri gola bivšeg selektora BiH nisu bila dovoljna da Portsmouth pobijedi Barnsley.

“Vrijeđao nas je, govorio kako je postigao tri gola kod kuće, a da mi nismo sposobni svejedno da pobijedimo Barnsley”.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here