Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo počinju 24. marta, a Nogometni savez BiH još uvijek nije pronašao nasljednika Dušana Bajevića na, a kada će, ne zna se.

Prema posljednjim informacijama koje imamo novi selektor Zmajeva neće biti Sergej Barbarez, a ni bugarski stručnjak  Ivayl Petev, već se traži neko treće rješenje.

Bez posla je nedavno ostao Faruk Hadžibegić, kojem FS Crne Gore nije ponudio novi ugovor.

Hadžibegić je bio selektor Crne Gore od jula 2019. godine, te u 14 utakmica upisao šest pobjeda i po četiri remija i poraza.

Uspio ih je plasirati u UEFA Ligu B nacija.

Legenda Sarajeva i bh. nogometa 63-godišnji Faruk Hadžibegić je neko ko zasigurno zaslužuje priliku da sjedne na klupu Zmajeva.

Još od samih početka je Hadžibegić vezan za Nogometni savez BiH i jedan je od ljudi koji su učestovali u formiranju Nogometnog saveza BiH, te nam je on organizovao sastanak sa Seppom Blatterom i često kaže da mu je to najdraži dio kada je u pitanju reprezentacija i država BiH, jer je bio koristan za nešto.

Faruk Hadžibegić bio je kapiten posljednjeg jugoslovenskog nacionalnog tima i bh. igrač koji je skupio najviše seniorskih nastupa za državni tim nekadašnje države. Funkciju selektora BiH je obavljao prije više od 20 godina, te igrao za reprezentaciju BiH u najtežem periodu, kada se stvarala reprezentacija.

Legenda je FK Sarajevo i jedan od najutjecajnjih bh. stručnjaka, a kakav ugled ima u svijetu možda najbolji pokazatelj je taj, da je Sochaux u svojoj historiji jedino Hadžibegiću  organizovao oproštajnu utakmicu.

“Nažalost, skratio sam karijeru zbog okolnosti koje su tada bile. Igrao sam skoro do 38. godine, ali mogao sam još. U tim trenucima bio je rat i imao sam puno izbjeglica kod sebe. Paralelno s nogometom je bilo teško da sve funkcioniše. Na kraju sam igrao u Toulouseu. I jednom mi supruga kaže, ova mlađa kćerka stavila je sliku na sto i kada krene u školu, poljubi, kada se vrati, učini isto. Pitala je stalno gdje sam. To je bio signal da prekinem karijeru. Nije mi žao, otišao sam svojom voljom, ali sam fizički mogao još. Bila je i oproštajna utakmica koju je organizovao Sochaux, a to je bio jedini meč u historiji ovog kluba da su oni organizovali na taj način. Ponosan sam zbog tog“, rekao je u jednom svom intevju nedavno Faruk Hadžibegić.

Pored Faruka Hadžibegića kao selektora naše reprezentacije, idealno rješenje za trenera je svakako 51-godišnji Darije Kalezić, koji je trenutno trener MW Maastricht u Nizozemskoj.

Kalezić je neko ko ima ogromno trenersko iskustvo i baš takav nam treba u reprezentaciji.

U svojoj profesionalnoj karijeri igrao je za Velež, Den Bosch, RKC Waalwijk, AGOW Apeldoorn i  Graafschap, gdje je i završio karijeru.

Trenutno je šef struke u Maastricht-u, a prije toga bio je trener u PSM Makassr u Indonezija, Phoenix-a u Novom Zelandu, Al- Taawon u Saudijskoj Arabiji, Zulte Waregem u Belgiji, Graafschapa i druge ekipe Rode u Nizozemskoj.

Koliki ugled ima u svijetu, a posebno u Nizozmskoj i to da je prošle godine snimljen i dokumentarni film o njemu pod nazivom “Vojnik Valvijka“. Film je životna priča o dizanju iz pepela i ostvarivanju sportskih snova.

Kalezićev životni putu je jedna nevjerovatna priča, gdje hrabrost, borbenost, samouvjerenije i izdržljivost, kao i njegov pozitivan karakter i mentalitet, pobjeđuju sve životne prepreke, ističu iz TV FOX1 gdje je film i premijerno prikazan.

Za koga će se odlučiti u Nogometnom savezu BiH vidjet ćemo, ali svakako da tandem Hadžibegić i Kalezić u ovo trenutku su prema mišljenju nogometnih stručnjaka najbolje rješenje za naš državni tim.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here