Završavamo životnu priču o Hasanu Salihamidžiću i njegovom putu od jablaničke Turbine do munchenskog Bayerna. Šta na kraju reči, čime zaključiti priču o bosanskohercegovačkom reprezentativcu, mladiću koji se s nepunih 16 godina za kratko vrijeme potpuno afirmirao, postao jedan od najboljih igrača Bayerna i njemačke Bundeslige i osvojio sve što se moglo osvojiti i kao igrač i kao nogometni djelatnik. A Bundesliga, kao što znate, jedna je od najjačih liga u svijetu, gdje uspijevaju samo pravi, hrabri, disciplinirani, nadareni i super ambiciozni nogometaši, nogometni djelatnici…

Svojevremeno smo pitali Hasana, postoji li recept, kako se postaje vrhunski nogometaš, kako se može iz malog mjesta doći pod reflektore slave?

“Ne, recept ne postoji! Morate životnjski raditi, dan i noć, morate vjerovati u sebe, morate biti čelične volje. Ja sam trenirao kada su drugi odmarali, učio kada su moji vršnjaci izlazili u diskoteke, lijegao vrlo kasno s knjigom u ruci, ustajao rano… Ja sam igrao za ‘Turbinu’, kasnije i ‘Velež’, sa istim žarom kao u ‘HSV’ i u ‘Bayernu’. Za mene nema lakih suparnika jer ‘grizem’ protiv ‘Famosa’, kao što to činim kada igram protiv ‘Borusiee’, ‘Bayera’… Ja sam uvijek imao cilj u životu. Želio sam biti najbolji u ‘Turbini’, ‘Veležu’, ‘HSV’, ‘Bajernu’, reprezentaciji. Želim uvijek biti prvak sa ‘Bayernom’, igrati u Ligi prvaka, te napokon sa svojom reprezentacijom na Evropskom i Svjetskom prvenstvu. Eto, to je moj cilj, hoću biti uvijek najbolji. Meni je svejedno da li sada vozim Hyndai ili mercedesa. Ne patim previše od toga. Želim ostvariti svoje ciljeve, a za luksuz i provod će uvijek biti vremena. Ja sam godinama u Njemačkoj, ali kada mi je bilo najteže mislio sam na svoje, na Jablanicu, na BiH. Ponosan sam na svoje korijene, na grad i zemlju iz koje dolazim i to nikada neću zaboraviti!”

Eto, to je recept, kako se uspijeva u nogometu, životu uopće. Nadamo se da će ova životna priča imati za nekoliko godina nastavak, kada se Salihamidžiću ostvare preostale želje, tj. da zaigra u dresu bosanskohercegovačke reprezentacije na Evropskom i Svjetskom prvenstvu, te da bude najbolji nogometaš svijeta. A s obzirom na to da je 2001. godine Hasan Salihamidžić sa svojim Bayernom osvojio evropsku Ligu prvaka, njemačku Bundesligu, izabran je bio za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine.

Hasan je nastavio sa sjajnim nastupima u dresu Bayerna, a 2004. Rafael Benítez jw izjavio kako bi ga zelio vidjeti u svom timu (Liverpoolu), međutim, Bavarci su tražili mnogo novca, blizu 18 miliona eura, pa do transfera nije došlo. Tri godine kasnije 15. januara 2007. Salihamidžić je potpisao četverogodišnji ugovor s Juventusom, kojem se pridružio u ljeto iste godine. U 20 utakmica postigao je četiri gola. Četiri godine kasnije potpisao je ugovor s Wolfsburgom, 5. jula 2011. na godinu dana. Posljednju utakmicu odigrao je 5. maja 2012. Nakon isteka ugovora, 1. jula 2012, odlučio se penzionisati. Danas je sportski direktor i član Uprave slavnog Bayerna sa kojim je i na ovoj funkciji osvojio sve što se moglo osvojiti na domaćoj i ino sceni (Bundes liga, Super kup i Liga prvaka 2020.).

Hasan Salihamidžić je oženjen, supruga Esther Copado (Španija), djeca Selina, Lara June i Nick, koji je uveliko krenuo očevim stopama, za sada klupskim (Bayern), a želja mu je i reprezentativnim, da zaigra za bh. reprezentaciju. Dakle i u Bosni Hercegovini, nakon Salihamidžića, Salihamidžić.

Federalna.ba/ Muhamed Bikić

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here