Golman turskog Erzurumspora i reprezentacije BiH Ibrahim Šehić razgovarao je uživo na Instagramu sa sportskim komentatorom Sabahudinom Topalbećirevićem.

Ibrahim Šehić osvrnuo se na osvojeni Kirin kup 2016. godine, kada je tadašnji selektor Mehmed Baždarević u Japan poveo uglavnom miješani sastav i bez nekih ključnih igrača.

“Igrali smo prije tog Kupa u Švicarskoj. Odigrali smo tada odličnu utakmicu i pobijedili 2:0. Poslije te utakmice se već vidjelo da su neki igrači umorni, neki su igrali dosta utakmica i nisu htjeli da putuju u Japan, već su išli na odmor. Mi smo se nekako skrpili, neki su krenuli, neki nisu, ali u Japanu smo gubili 2:0 na poluvremenu od Danske. Bila je priča da se ne obrukamo, a mi smo između sebe govorili šta da se ne obrukamo, pa nismo levati… Uspjeli smo izjednačiti i proći na penale. Japan je u drugoj polufinalnoj utakmici pobijedio Bugarsku sa 7:2, pa je opet bila priča nemoj da se obrukamo, Vaha ih naložio, pun stadion… A mi puni samopouzdanja, izađemo na tu utakmicu. Prvih 10 minuta malo smo letjeli, al bilo je 50.000 na tribinama i na kraju uspijemo da pobijedimo.”

Zatim je bivši golman Željezničara komentirao odnos s Asmirom Begovićem.

“Pokušao sam uvijek biti tu uz Asmira, da mu budem podrška. Iskreno, nikada nisam dolazio u reprezentaciju zbog neke koristi, nego zato što ja to stvarno volim. Igrao ili ne, ja ću uvijek biti tu na raspolaganj”.

Je li kod nekih igrača dolazilo do promjene raspoloženja, bilo je i nezadovoljnih?

“To se dešavalo od početka, ne samo kod Prosinečkog. Nijedan igrač nije sretan ako ne igra, ali taj naš ego… Mi smo poslije Kipra imali sastanak nakon poraza 3:2, a nakon tog razgovora sam imao osjećaj da smo još veće rasulo. Naš ego je takav, niko nije mogao da prihvati kritiku. Nismo na kraju ništa dobro izvukli iz tog razgovora. Svima je to bilo u glavi. Poslije toga neki poput Lulića su se oprostili i nismo imali vremena da napravimo tu pravu klapu. Možda je taj ego kod fudbalera malo veći nego kod košarkaša. Svi reprezentativci su glavni u svojim klubovima i teško su prihvatali da ne igraju i da neko drugi igra ispred njih. Trebaju igrati oni koji su najbolji u tom trenutku i u najboljoj formi. Po mom mišljenju, to je bio naš problem. Odnos prema reprezentaciji i prijateljima trebaju biti ključ ko će u prvih 11. Mjerilo ko će igrati u prvih 11 ne bi trebalo biti to što igra u nekom velikom klubu. Naš ego nikada ne trebamo unositi u reprezentaciji i to je naš najveći problem”.

Smatra da svaki bh. igrač i u svakom trenutku mora da igra maksimalno ako želimo pobjeđivati.

“Ovo nam je svima šansa da se opametimo. Vidjeli smo da ne možemo pobijediti Armeniju ako nismo 100 posto fokusirani, a kada jesmo, onda možemo dobiti Švicarsku i Austriju. Nismo toliko jaka reprezentacija da možemo dobiti nekoga ako nismo 100 posto fokusirani”, zaključio je Šehić.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here