Na njegovu statistiku niko ne može ostati ravnodušan. S 22 gola u prošloj sezoni ponio je titulu najboljeg strijelca Čelendž lige i Lozanu uveo u Superligu.

Tamo je nastavio s fantastičnim golgeterskim izdanjima i nakon nepunih devet kola prvi je strijelac prvenstva s pet postignutih golova.

Govorimo o Aldinu Turkešu, 24-godišnjem napadaču porijeklom iz Tešnja, odnedavno i A reprezentativcu BiH.

Korak po korak

– Istina, tek smo izborili promociju, ali ja sam znao da imam kvalitet da zabijam i u Superligi. Nastavio sam tamo gdje sam stao. Treniram jako i ne namjeravam se zaustaviti. Želim dati što više golova i pomoći Lozani. Vidjet ćemo kako će se stvari odvijati. U decembru i januaru nam dolaze teške utakmice, poručuje Turkeš na početku razgovora za „Avaz“.

Primarni cilj Lozane je, kako kaže, da izbori opstanak.

– Hoćemo da ostanemo u Superligi. Ako nam se otvori prilika da se borimo za mjesto u Evropskoj ligi, svakako da ćemo je iskoristiti, govori Turkeš.

Njegove sjajne igre u Lozani nisu prošle nezapaženo. Zapao je za oko mnogim klubovima, ali je odlučio da još nije vrijeme da ide.

– Bilo je mnogo ponuda. Htjeli su me iz Švicarske, Njemačke, Nizozemske… Međutim, smatrao sam da trebam ići korak po korak i za sada se pokazalo da sam bio u pravu, naglašava Turkeš.

Ne krije, pak, gdje bi volio nastaviti karijeru.

Dobra ekipa

– Volio bih igrati u Bundesligi ili Seriji A, te mi lige nekako najviše odgovaraju. Ali, momentalno sam koncentriran samo na Lozanu, kaže Turkeš.

Turkeš je dobio dugoočevani poziv u A reprezentaciju BiH za novembarske utakmice, koje je, nažalost, propustio zbog pozitivnog testa na koronavirus.

– Žao mi je što je je tako ispalo. Desilo se da sam bio pozitivan na koronu. Imao sam veliku želju da dođem i igram za BiH, te pokažem i tamo šta znam, iskren je Turkeš, kojem su uzori Edin Džeko i Zlatan Ibrahimović.

Osvrnuo se i na razočaravajuće rezultate našeg državnog tima i ispadanje u B diviziju Lige nacija.

– Teško je bilo. Imali smo zaista jaku grupu s Italijom i Nizozemskom. Smatram da imamo dobru ekipu i nadam se da ćemo opet bilježiti dobre rezultate.

Gol na debiju

Turkeš je prije dvije godine upisao i jedan nastup za U21 reprezentaciju BiH.

Bilo je to 16. oktobra 2018. u susretu kvalifikacija za EP protiv Portugala (4:2), kada je ušao u 89. minuti, a u 94. postigao svoj prvjenac.

(sport.avaz.ba)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here