Kako tvrdi Vico Zeljković nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u ponedjeljak bi trebala dobiti novog selektora.

Nekoliko je imena koja se dovode u vezu sa preuzimanjem našeg nacionalnog tima. Stručna komisija u sastavu Zvjezdan Misimović i Emir Spahić obavila je razgovore sa šest kandidata (Sergej Barbarez, Husref Musemić, Amar Osim, Ivaylo Petev, Sergej Jakirović i Marco Simone), no legendarni bosanskohercegovački reprezentativac naše zemlje Sergej Barbarez prema aktima NSBiH ne ispunjava uslove za preuzimanje A selekcije.

O čemu se radi?

Naime, Tehnički komitet Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine 27. maja 2018. godine je analizirao je i utvrđivao stručne kriterije koje moraju ispunjavati kandidati za izbor selektora i članova stručnog štaba svih reprezentacija NS/FS BiH, te je jednoglasno donio Zaključak koji je prema izvorma SportSport.ba usvojio i Izvršni odbor.

Istina, javnost o Zaključku i usvajanju istog nikada nije obavještena, pa postoji minimalna mogućnost da je ovaj akt stavljen van snage, iako nas naši izvori uvjeravaju da se to nije desilo. A, slučaju da jeste, svakako iz Nogometnog saveza BiH do ponedjeljka imaju priliku da putem zvanične stranice s tim upoznaju bosanskohercegovačku javnost. Bar toliko joj duguju.

A, budući selektor prema prijedlogu Tehničkog komiteta treba da ispunjava slijedeće uslove:

1. Nivo igračke karijere (status A reprezentativca ili najmanje tri godine igranja za prvi tim u najvišem rangu takmičenja bilo koje fudbalske asocijacije

2. Nivo trenerske karijere (vođenje najmanje jednu godinu bilo koje A reprezentacije, ili vođenje ekipe najmanje dvije godine u zemlji koja je pozicionirana do 30. mjesta
na FIFA rang listi u trenutku kada je vodio ekipu, ili vođenje ekipe najvišeg ranga takmičenja bilo koje fudbalske asocijacije, najmanje tri godine, sa minimalno jednim osvojenim trofejom (prvenstvo ili kup)

3. Licenca (da posjeduje UEFA PRO licencu).

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here