Ivica Osim koji se nalazi u Grazu, govorio je za austrijske medije.

Osim je 2007. godine u Tokiju doživio moždani udar, za vrijeme vođenja japanske reprezentacije.

“Doktori su mi rekli da bih trebao biti bolji u narednih 13 godina, ali ja evo još čekam na to. Praktično se osjećam kao ptica u kavezu. Fudbal gledam samo na TV, na stadione idem samo povremeno. Boli me što ne mogu raditi svoj trenerski posao. Drugačije je raditi, a drugačije samo gledati fudbal. Gledam gotovo sve utakmice koje se prenose” iskreno govori Osim.

U Austriji je vodio Sturm Graz u kojem je napravio historijske rezultate u Ligi Šampiona, a austrijski novinari pitali su ga da li je postojala opcija da preuzme bečki Rapid.

“Bio je to period kada je u BiH bio rat. Neko od menadžera u klubu je ispričao da sam nacionalista, da sam protiv Srba i da ne bih bio dobro rješenje za klub. Mene politika nije nikada zanimala, ali bih možda preuzeo Rapid da nije bilo te priče” prepričava Osim.

Osim je imao i drugih ponuda, spominjao se i Real Madrid. Ipak, 1994. godine nakon Panathinaikosa preuzeo je Sturm Graz.

“Bilo je puno opcija, imao sam ponude većih i boljih klubova. Pitao sam se šta ću tamo raditi, šta mogu sa takvim igračima raditi. Tu ne ide da lupim šakom od stol i vrisnem na takve igrače. Jednostavno predobri su. Uvijek sam se trudio da ne budem arogantan. Da mi priđe Real Madrid ja bih pitao da li sam baš ja ta osoba kakvu traže. Važno je biti skroman, misliti šta će igrači misliti o vama, da se ne pitaju “ko je ovaj?”. Naravno svima je cilj voditi velike klubove.” priča Osim.

“Danas samo bogati klubovi mogu doći do najvećih rezultata, jer dovode najbolje igrače i trenere. I stalno ih mijenjaju. Mislim da to donosi do nezadovoljstva među publikom, jer se više misli o novcu nego o samom fudbalu. Morala bi se stvoriti neka pravila, na to obratiti pažnju, jer fudbal ne smije umrijeti.” govori legendarni Švabo.

Austrijanci su se prisjetili kako je u igračkoj karijeri dijelio svlačionicu sa kultnim trenerom Arsenala Arsene Wengerom.

“I danas smo dobri prijatelji. Bio je dobar igrač, imao je dugačke korake – kao žirafa. Arsene uvijek samo priča o fudbalu. Samo fudbal, fudbal, fudbal, Uvijek i svugdje. Kao trener uvijek je tražio da igrači igraju direktno. To sam i ja kasnije uveo u Sturm i svi su me pitali šta to pokušavamo. Kasnije kada smo napredovali, shvatili su o čemu se radi.” sjeća se Ivica Osim.


OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here