U ponedjeljak će se održati nova sjednica Izvršnog odbora Nogometnog saveza BiH, a očekivalo se da bi na njoj mogla pasti odluka o novom selektoru Zmajeva.

Ipak, kako piše Faktor, na ovoj sjednici koja će početi u 14 sati, najvjerovatnije ponovo nećemo saznati ime selektora reprezentacije, pošto je Izvršni odbor podijeljen po pitanju njegovog izbora.

Izvršni odbor je zasjedao i prošle sedmice, a na toj sjednici se nije pojavio Emir Spahić, inače član Stručne komisije za izbor čovjeka koji će u narednom periodu voditi naš nacionalni tim. Drugi član Komisije, Zvjezdan Misimović, u svom prijedlogu koji je dostavio imao je dva imena i to Ivayla Peteva i Marca Simonea. Taj prijedlog nije potpisao Spahić, pa se o selektoru nije ni raspravljalo.

Tada su članovi IO dali rok Spahiću i Misimoviću da do 28. decembra dostave svoje konačne prijedloge. Nezvanično, tvrdi Faktor, Misimović nije mijenjao svoj “izbor”, te su Petev i Simone ostali njegov prijedlog, dok se Spahić odlučio za Sergeja Barbareza.

Članovi Izvršnog odbora su kazali da još uvijek nisu dobili nikakve materijale za sutrašnju sjednicu, a iz toga možemo zaključiti da selektor ni sutra neće biti izabran.

Da bi bio izabran Bajevićev nasljednik, po Statutu, on mora dobiti podršku 11 članova IO.

“Izvršni odbor donosi pravovaljane odluke ako za njih glasa više od dvije trećine prisutnih članova, od kojih jedan glas mora biti iz FSRS i dva glasa iz NS FBiH (po jedan predstavnik iz Kantonalnog i jedan predstavnik iz Županijskog saveza)”, piše u Članu 38. Statuta, a koji se odnosi na kvorum za donošenje odluka i stupanje na snagu.

A matematika kaže da je teško očekivati da u ovom trenutku bilo ko od kandidata dobije dovoljan broj glasova.

Faktorovi izvori tvrde da Vico Zeljković i preostala četiri člana IO iz FSRS neće podržati Barbareza, dok većina od preostalih 10 članova “fudbalske vlade” nisu za Peteva.

To znači da će Savez biti u pat poziciji, a da ćemo u 2021. godinu ući bez selektora, odnosno da će Barbarez i Petev, na kraju, otpasti iz svih kombinacija.

Nadalje, nije isključeno da od januara NSBiH krene u potragu za trećim, kompromisnim rješenjem, zvalo se ono Husref Musemić, Aljoša Asanović ili Slavoljub Muslin…

Ostaje da sačekamo sutrašnju sjednicu, koja počinje u 14:00, te da vidimo da li će “zaraćene strane”, ipak, pronaći rješenje.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here