Argentinski nogometni trener i bivši nogometaš Jose Pekerman (71) ispričao je kako je išao osigurati Lionela Messija da igra za reprezentaciju Argentine, uprkos tome što je zvijezda Barcelone imala mogućnost igrati za Španiju.

Pekerman, koji je bio i selektor Kolumbije od 2014. do 2018., vodio je reprezentaciju Argentine između 2004. i 2006. godine.

“Praktično smo ga ukrali od Španije. Vidjeli smo videozapise i pročitali neke izvještaje o dječaku iz Rosarija. Otišao sam u Španiju da radim za Leganes i vidio sam ga kako igra za omladinske timove Barcelone. Postojao je FIFA-in zakon koji se od tada promijenio, koji kaže da igrač koji je igrao za omladinski tim neke zemlje ne može promijeniti državu za koju će nastupati. Napravili smo plan da on igra, jer ga je i Španija željela. Trebao je igrati za Španiju”, rekao je Pekerman za TNT Sports.

On ističe kako su njegovi roditelji dopustili da Messi sam odluči.

“Njegove riječi su bile: ‘Ja sam Argentinac i želim igrati za Argentinu’. To je bila njegova odluka donesena srcem. Svaka odluka koju je donio bila je najbolja za njega da bude sretan. Messi je potom igrao za jednu od argentinskih omladinskih selekcija u utakmici protiv Paragvaja i ukrao je show nakon što je ušao na poluvremenu. Bila je to prijateljska utakmica koju su igrači igrali kako bi FIFA-i stavili do znanja da će igrati za nas”, dodao je Pekerman.

Čuveni meč odigran je na stadionu Argentinos Juniorsa.

“Messi je ušao na poluvremenu kada je rezultat bio 1:0, a susret je okončan 8:0. Vratio se potom u Barcelonu i započeo pripreme s Frankom Rijkaardom. Klub me nazvao i bio sam prestrašen. Ali pitali su: ‘Šta si mu učinio? Dječak je potpuno drugačiji’. Imali smo dugoročni plan za njega, ali Rijkaard ga je vidio i nije mogao vjerovati. To nas je izluđivalo”, ispričao je.

Messijeva budućnost nije odlučena i mogao bi se približiti kraju svog boravka u Barceloni, ali njegov bivši mentor nema savjet za njega.

“Teško ga je savjetovati, jer niko ne poznaje njegovu situaciju bolje od njega i njegovog najužeg kruga. Ako analiziramo njegovu karijeru i njegove izbore, mislim da je najbolji savjet da radi ono što je oduvijek želio”, dodao je.

(klix.ba)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here