Rođeni Livnjak Zlatko Dalić, svojevremeno igrač FK Velež i trenutno jedan od najboljih trenera svijeta, prije dvije godine ispisao je novu nogometnu historiju Hrvatske postavši viceprvak svijeta 2018. godine.

Javnosti je malo poznata priča od prije dvanaest godina kada se je birao novi selektor BiH odnosno nasljednik Mehe Kodre, među potencijalnim kandidatima je najavljen i Zlatko Dalić.

“Ko je Dalić? Onaj iz Rijeke. Ko je njega predložio? Ne može Dominković baratiti sa njegovim imenom, ako smo se dogovorili da kandidate predlažu Bošnjaci. U Banjoj Luci smo se dogovorili da selektor ne mora biti Bošnjak, ali da bismo ga mi trebali predložiti. Naravno, mogu i ostali članovi IO, ali to mora biti veliki trenersko ime. U svakom slučaju Dalić to nije”, pjenio je 10. jula 2008. godine tadašnji, a i današnji član Izvršnog odbora NSBiH, Muhidin Raščić, predsjednik Nogometnog saveza Bosansko-podrinjskog kantona kojeg u nogometnim krugovima skoro javno nazivaju „grobar bh. nogometa“.

Na kraju je za selektora imenovan Miroslav Ćiro Blažević, koji je stvorio generaciju koja je odvela BiH na Svjetsko prvenstvo u Brazil 2014. godine.

Blažević je, zanimljivo, imao ideju da u svoj tim dovede Dalića, ali i to je spriječeno. Vjerovatno zbog tadašnjih dešavanja u Nogometnom savezu BiH i animoziteta prema kontroverznom predsjedniku NSBiH i „velikom navijaču Hrvatske“ Ilji Dominković.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here