Željko Buvač je bio zvijezda Borca iz Banje Luke od 1986. do 1991., a nakon toga igrao je u Njemačkoj za Erfurt, Mainz i Neukirchen, gdje je počeo trenersku karijeru, a 2001. s Kloppom je sjeo na klupu Mainza. Sedam godina kasnije preuzeli su Borussiju, a nakon još sedam zajedno preselili na Anfield.

Klopp je za Buvača uvijek govorio da je mozak momčadi, a smatraju ga zaslužnim za brz napadački stil nogometa kakav su njegovali u Dortmundu.

Buvač je bio desna ruka Kloppa gotovo dva desetljeća, a upoznali su se igrajući zajedno u Mainzu sredinom devedesetih. Zajedno su počeli trenersku karijeru, a Nijemac je prije dvije godine prvi put u karijeri ostao bez pomoći čovjeka rođenog u Prijedoru. Buvač je danas sportski direktor moskovskog Dinama.

Frank Zollner je 17 godina obavljao posao fizioterapeuta u Borussiji Dortmund (1992. – 2009.) i radio je s tandemom Klopp – Buvač.

Zollner je za Goal.com i Spox pričao kako je bilo raditi s danas najvećom trenerskom zvijezdom, a otkrio je jednu anegdotu u kojoj je glavni akter bio Buvač.

”Sjećam se kad me jednom Jakub Blaszczykowski nazvao da mi kaže kako se ozlijedio u poljskoj reprezentaciji i da neće moći trenirati, ali će stići na vrijeme da bude na sastanku u svlačionici. Prije sastanka smo Blaszczykowski i ja zajedno otišli do Kloppa da mu to kažemo, a on je poludio. Bio je nenormalan. Vjerojatno je totalno izgubio živce jer je tek doznao za ozljedu, ali potpuno je izgubio živce. Blaszczykowski i ja stojimo i ne vjerujemo. Srećom, uz Kloppa je uvijek bio još jedan trener”, sjeća se Zollner i u priču gura Buvača:

”Željko bi uvijek pričekao da vidi hoće li se Jurgen sam smiriti, a ako se to ne bi dogodilo, sve bi prekrila Buvačeva grmljavina: ‘Kloppo! Dosta! Sad zapali cigaretu i… Smi-ri se!’ Željko je jedan od najboljih pomoćnih trenera s kojima sam radio”, priča legendarni fizioterapeut Dortmunda i otkriva da je Klopp uvijek imao jednu posebnu ljudsku kvalitetu:

”Kad bi se smirio, čim bi shvatio kako je pretjerao u ophođenju s nekim, nebitno je li u pitanju bio netko hijerarhijski mu podređen ili nadređen, Jurgen bi se iskreno i bez glume ispričao. Uvijek je imao muda eksplodirati na bilo koga, ali se i svakome ispričati.”

(index.hr)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here