Fudbalska reprezentacija Kosova nalazi se u grupi kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo sa selekcijom Španije. S obzirom na kompleksnu situaciju oko katalonske nezavisnosti, Španija ne priznaje nezavisnost Kosova, a prilikom objave spiska reprezentacije Španije za kvalifikacijski duel sa Kosovom, fudbalski savez Španije je na zvaničnoj stranici nazvao Kosovo “teritorijom”, ne priznavši mu tako državnost.

Žestoko je to pogodilo Kosovare, čiji je savez u saopštenju istakao da je započeo razgovore sa Fudbalskim savezom Španije kako bi naziv teritorija bio povučen, jer pokazuje ogromno nepoštovanje prema reprezentaciji Kosova. Iz Fudbalskog saveza Kosova su tražili da se Španci odnose sa maksimalnim respektom prema Kosovu, a to znači da ga posmatraju kao sve druge protivnike. Ističu da postoje određene reprezentacije poput Bosne i Hercegovine, Srbije i Rusije koje su već ranije zahtijevale da ne budu svrstane u grupu sa Kosovom.

S obzirom na to da Španija nije uputila nikakav sličan zahtjev UEFA-i, savez Kosova poručuje da su pravila jasna i da reprezentacija Kosova mora dobiti jednak tretman kao i sve druge reprezentacije.

(sport1.oslobodjenje.ba)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here