Legendarni nogometaš Srbije i bivši kapiten Manchester Uniteda, Nemanja Vidić, uputio je oštru kritiku na račun Fudbalskog saveza Srbije nakon novog neuspjeha u kojem su ostali bez plasmana na Evropsko prvenstvo.

Vidić je portalu Mozzartsport poslao otvoreno pismo i saopćenje za javnost, a mi ga prenosimo od početka do kraja.

“Dosta više!

Imam potrebu da kažem ono što mi je na srcu i podijelim svoje razmišljanje s javnošću.

Ovaj sistem je destruktivan i kratkoročan. Troši nogometne radnike, pravi nogometaše i trenere za kratku upotrebu, postavlja ljude na funkcije sa sumnjivim namjerama.

Cijeli sistem radi u interesu menadžera i funkcionera, a ne u interesu nogometa. Dozvoljava ljudima, blago rečeno sa sumnjivim biografijama, da zarađuju ogroman novac. Sistem koji smjenjuje trenera koji se plasira na Svjetsko prvenstvo?!

Nogometaši i treneri su osuđeni da sarađuju s takvim ljudima, jer su, nažalost, oni ti koji odlučuju o njihovoj sudbini. Uče djecu da je za put do uspjeha bitno ko je tvoj menadžer, a ko trener, jer kvalitet nije merilo, ni nogometni, a ni ljudski.

Takav način funkcionisanja kreće od mlađih kategorija. Dok igrač dođe u prvi tim on je naučio sve suprotno od onoga što bi trebalo da mu stvara emociju i poštovanje prema dresu koji nosi (sportski i timski duh, fair-play, da najbolji igra…) Tek kada se to bude promijenilo onda će svaki igrač da se bori da igra u takvoj reprezentaciji! Što kaže naš narod: ‘Kako siješ, tako ćeš i žeti’

Ovakav sistem traje već dugi niz godina. Kažu, uvijek su igrači i treneri krivi, što je i logično, ali ne što nisu dobri nogometaši, već loši ljudi, neće da igraju za reprezentaciju. Nijedan trener/selektor nije valjao u poslednjih 20 godina, čak ni kada se plasira na Svjetsko prvenstvo! Ali njihov sistem je i dalje dobar

Pa iz kog sistema je izašao taj kadar?

Sram vas bilo!

Javljaju se uvijek poslušnici koji kritikuju posljedicu, a ne uzrok problema i tako brane predsjednika i truli sistem od koga sami imaju koristi godinama, a ne pominju ‘uspjehe’ koje je postigao predsjednik Saveza (neregularnost prvenstva, nesportski odnosi Zvezde i Partizana, samim tim podjele u društvu, produbio nepovjerenje u srbijanski nogomet i sudijsku organizaciju, da ne pričam o ‘uspjesima reprezentacije’).

Sposobni ljudi kod nas u nogometu su oni koji manipulišu sistemom i zakonom! Samo ih pitajte odakle im novac i kako su ga zaradili!

Dok se to ne promijeni – nema napretka!

Baš me interesuje koji će sljedeći stručnjak da se javi da brani takav sistem”, poručio je Vidić.

Nemanja Vidić je za reprezentaciju Srbije igrao od 2002. do 2011. godine, a tokom karijere nastupao je za Crvenu zvezdu, Spartak iz Subotice, Spartak iz Moskve, Manchester United i Inter.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here