Meho Kodro trener švicarskog drugoligaša, ekipe Lausanne-Ouchy, govorio je za sportsport.ba o reprezentaciji Bosne i Hercegovine.

“Definitivno mislim da imamo perspektinu. Imamo perspektivnih igrača, mislim da imamo i dobrih trenera. Nekako se opet vraćamo na isto. Sve je stvar organizacije i strpljenja sa tim stručnim ljudima koji dolaze da rade.”

“Ne sumnjam da imamo perspektive, imamo mladih igrača, pokazali smo to u zadnjem periodu. Ima tu igrača koji bi u skorijoj budućnosti mogli da daju rezultata. S te strane nemam strepnje, ali opet zavisi od očekivanja, šta mi očekujemo od njih, da znamo šta hoćemo.

“Ako hoćemo lude i velike ciljeve o tome je teško govoriti, ali ako smo realni i stvari stavimo na svoje mjesto i da malo pomalo počnemo graditi reprezetnaciju u procesu koji treba da traje dvije do četiri godine, onda nešto trebamo da očekujemo. Definitivno imamo materijala za realne ciljeve.”

“Treba gledati stvari realno i staviti takve ciljeve. Ako ciljevi nisu realni onda opet možemo imati problema. Da se otprilike zna šta hoćemo i da struci prepustimo rad i strategiju da se ostvare zacrtani ciljevi. Nema tu neke priče.”

Bh. javnost je generalno nezadovoljna načinom funkcionisanja Nogometnog saveza te same organizacijske strukture. Javnost bi najradije legende u Savezu, ali mjesta za legende nema.

“Meni je žao. Bez ozbira što gledam iz daleka, pa ne mogu da pričam o nekim stvarima u detalje. Osjetim da pričamo o nečemu kao prije 13, ili 14 godina. To je poražavajuće, nije bilo tog nekog pomaka u organizacionom smislu. Tu struka treba da ima riječ i da je vrijeme došlo za struku jer ko će napraviti organizaciju ako neće struka. To se naravno sve treba izkordinirati s ljudima iz Izvršnog odbora.”

“Razumijem fudblasku stvarnost. Izvršni odbor se treba poštovati, ali treba da postoji neki odnos između autoriteta u fudbalskom savezu i struke.

Napustio “cirkus”

U Kodrinom glasu se moglo naslutiti da je na neki način ogorčen. Ne krije da je pomalo i isfrustriran zbog svega.

“Da li sam isfrustriran? Pa jesam. Pričamo o nečemu 13,14 godina. Prije nego što sam ja bio selektor 2008. godine, dešavale su se neke stvari. Jednostavno stvari nisu izdefinisane da valja. Nisu postavljene na svoje pravo mjesto, i odatle moja ta frustracija.”

“Zašto mi nismo u stanju da se dogovorimo da stavimo stvari na svoje mjesto. Moja frustracija proizilazi iz toga. Mislim da imamo stručnih i kvalitetnih ljudi koji mogu pomoći. I mislim da imamo igrača koji u dogledno vrijeme mogu pomoći ovom procesu.”

Kodro je prije dvije godine bio u užem izboru kandidata za selektora, ali je povukao svoju kandidaturu.

“Toliko je toga ispričano, malo to i dosadi pričati na tu temu. Bio sam tu, u igri jedno vrijeme. Bio sam odabran od stručne Komisije i predložen pred Izvršni odbor i to nije prošlo. Jednostavno sam osjetio da to nije to i napustio sam. Imao sam tada klubu i obaveze prema klubu. Morao sam da izađem iz tog cirkusa. To je bilo to.”

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here