Nakon što je IFAB (odbor međunarodnog nogometnog saveza) odobrio pojedine amandmane i izmjene u postojećim pravilima igre, očekuju se odgovarajuće izmjene za narednu 2019/20 sezonu u nogometu.

Neke od izmjena koje je IFAB donio su sljedeće:

1. Živi zid: Napadačima neće biti dozvoljeno stajanje u živom zidu. Živi zid koji se bude sastojao od 3 ili više igrača, neće moći sadržavati napdačke igrače. Ukoliko se napdački igrač bude nalazio na metar ili manje udaljenosti od živog zida, bit će sviran indirektan slobodan udarac za protivnički tim.

2. Izmjene igrača: Igrači će morati napuštati teren prilikom izmjene najbližim putem. Doslovice, igrači će morati izaći sa terena sa one strane gdje im je outlinija najbliža. Što znači da će ovim pravilom biti umanjeno šetkanje po terenu i zadržavanje vremena prilikom izmjene.

3. Žuti i crveni kartoni za trenere: Kako bi se spriječilo neregularno ponašanje trenera, 4. sudija će imati mogućnost da pokaže trenerima žuti ili crveni karton u slučaju kršenja pravila o ponašanju.

4. Penali: Golmani će morati bar jednim stopalom dodirivati gol-liniju. Prema ovom pravilu, golmanima nije dozvoljeno dodirivanje okvira (stativa ili prečki) gola. Također, golman mora najmanje dijelom jednog stopala biti na ili uz gol-liniju. Nakon što igrač krene u izvođenje penala, golman ima pravo da napravi iskorak.

5. Igranje rukom: Napucavanje ili slučajno igranje rukom bit će dosuđeno kao slobodan udarac. Prema ovom pravilu, gol će biti poništen ukoliko prilikom pogotka lopta slučajno pogodi nekog od igrača u ruku. Isto tako, ukoliko igrač slučajno igra rukom i time ostvari prednost ili utjecaj na igru, bit će dosuđeno kao slobodni udarac. Na ovaj način je IFAB dodatno zakomplikovala stvari i stvorila prostor za dodatne debate i raspravu oko pravila igranja rukom.

Izmjene stupaju na snagu 1. Juna 2019. godine.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here