Najskuplji nogometaš BiH i veznjak Barcelone Miralem Pjanić sinoć zbog koronavirusa nije bio u sastavu Zmajeva u duelu protiv Italije, a dan nakon utakmice javio se portalu Klix.ba kako bi prokomentarisao veliki bod osvojen u Firenci.

Susret se igrao u okviru prvog kola Lige nacija, a izabranici Dušana Bajevića priredili su veliko iznenađenje budući da su oslabljeni uspjeli da iznenade favorizovane Italije i uskrate im unaprijed upisanu pobjedu.

“Bila je to naša vrlo solidna utakmica. Puno mi se svidjelo kako smo igrali i kako smo stajali na terenu. Također, imali smo dobre kontranapade. Sve u svemu, odigrali smo vrlo ozbiljnu utakmicu. Moram čestitati momcima jer su odigrali odlično ovaj meč”, rekao nam je Pjanić na početku razgovora.

Sjajna taktika stručnog štaba

Bh. veznjak je godinama prije ovoljetnog prelaska u Barcelonu igrao u Italiji pa je odlično upoznat s italijanskim igračima, stručnim ljudima, medijima…

“Italijani su definitivno željeli i planirali puno više nego od onoga što se desilo sinoć. Međutim, igrali su protiv naše reprezentacije koja je sigurno zaslužila bod. Italijani nas na kraju nisu uspjeli pobijediti uglavnom zbog toga što smo mi dobro odigrali te se kod njih osjeti malo nezadovoljstvo”, istakao je.

Izostankom Pjanića i još nekoliko igrača sinoć su šansu od prve minute dobila tri debitanta – Amir Hadžiametović, Branimir Cipetić i Siniša Saničanin. Osim Amira, u sredini terena, kojom inače komanduje Pjanić, igali su još Gojko Cimirot i Amer Gojak.

“Amir, Gojko i Amer su odigrali odlično u sredini terena, ali i generalno svi debitantni. Mislim da se svima mora čestitati. Vrlo dobro smo stajali na terenu i prije svega disciplinovano. Uvijek su zajedno stajali, blizu jedan drugome. Pomagali se međusobno. Moram čestitati i stručnom štabu koji je dao te odlične upute. Još jednom ponavljam, vrlo dobra utakmica pa svima čestitam, a pogotovo ovim novim jer su pokazali da se na njih može računati već protiv ozbiljnih reprezentacija”, poručio je popularni Mire.

Utakmica s Poljskom i baraž

Već u ponedjeljak u Zenici našu selekciju očekuje okršaj s Poljskom u okviru drugog kola Lige nacija, a potom u oktobru i novembru i završnica za odlazak na Evropsko prvenstvo na kojima bi Bajević trebao računati i na Pjanića.

“Poljsku ne treba potcjenjivati jer su oni vrlo dobra selekcija. Međutim, ako budemo ozbiljni možemo i na toj utakmici napraviti nešto dobro. Dosta smo kvalitetni pa ćemo im praviti probleme. Potom ide baraž za Evropsko prvenstvo i slažem se da bi bilo veliko razočarenje da ne odemo na Euro. Znamo da imamo taj kvalitet da možemo dosta više uraditi nego što smo u posljednjim kvalifikacijama. Imamo ove utakmice da se upoznamo bolje međusobno. Mislim i da neće biti mnogo promjena igračkih za sljedeće okupljanje, ali svi moramo biti uvjereni u plasman. Ja vjerujem u našu reprezentaciju i da ćemo otići na Evropsko prvenstvo jer smo kvalitetniji od ovih drugih selekcija”, rekao nam je Pjanić za kraj razgovora.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here