Najstariji aktuelni golman u Prvoj ligi Telekom Slovenije je 41- godišnji Jasmin Handanović član aktuelnog prvaka Maribora.

Jasmin Handanović je najbolji golman u historiji Maribora, sa kojim je šest puta postao prvak Slovenije, nekadašnji reprezentativac Slovenije, najstariji golman u historiji Lige prvaka koji je odbranio penal i mnogo toga zajedničkog ima sa Buffonom.

 U najboljoj ligi Slovenije  upisao je 329 utakmica i ukoliko bude u novoj sezoni branio na kojoj utakmici, postat će rekorder slovenske lige. Rekord zasad drži naš nekadašnji reprezentativac i legenda Celja, Amel Mujčinović koji je branio sa 41. godinom i 10 mjeseci, a Handanović će januara imati 42. godine i nema namjeru još završiti karijeru.

Za njega kažu da je skroman, veliki radnik, čovjekog velikog srca i legenda najvećeg kluba u Sloveniji.

-Trudim se da budem što bolji golman, kao i osoba, a tako učim i svoju djecu. Da li sam legenda Maribora, o tom drugi neka odlučuju, to nije moje. Naravno lijepo je kad te vide na ulici, da te pozdrave. Drago mi je da sam pomogao historijskim uspjesima Maribora, ali to nije uspjeh samo moj, već uspjeh cijele ekipe, ljudi u klubu, trenera…, izjavio je nedavno za medije u Sloveniji sjajni Handanović.

Jasmin Handanović je u periodu od 1996 – 2001 godine bio član Olimpije iz Ljubljane, gdje je branio samo u  11 utakmica. Bio je član Olimpije i u sezoni 2004/05 kada je zbog financijski problema Olimpija morala u najniži rang slovenačkog nogometa.

-Pojavili su se tad financijski problemi. Nisam imao stana, a ni novaca. Stric je u Postojnoj tad imao restoran i onda sam radio kod njega. Razmišljao sam tad da prekinem karijeru sa 26 godina, ali onda je stigao poziv Kopra. Otišao sam u Koper, a od tamo u Italiju i branio za Montavu (Serija B) tri godine, ali je klub propao, da bi onda jednu sezonu branio za Empoli, a onda je stigao poziv Maribora i sve drugo je historija, otkrio je svoj težak put do uspjeha Jasmin Handanović.

2016 godine dobio je nagradu od navijača Viole, kao najborbeniji igrač na terenu, na koju je posebno ponosan.

Za reprezentaciju Slovenije upisao je 8 nastupa, a debitovao je u Mariboru 2008 godine u utakmici protiv naše reprezentacije. Također je otkrio da mu ne smeta što ga u Mariboru zovu “rođak od Samira.”

Prisjetio se je Jasmin i svojih početaka u Ljubljani kada je kao dječak bio sakupljač lopti na utakmici, a u sječanju mu je posebno ostala utakmica sa Hajdukom.

-Još za vrijeme bivše Jugoslavije, bio sam sakupljač lopti za Bežigradom u Ljubljani i u sječanju mi je ostala utakmica između Olimpije i Hajduka. Olimpija je vodila, a ja sam polako išao po loptu, a onda je tadašnji igrač Hajduka Slaven Bilić me prešao i rekao, mali da se nećes umoriti.

Na gostovanju, na Anfieldu odbranio je penal Jamesu Milneru i postao najstariji golman u historiji Lige prvaka koji je odbranio penal (imao je tad 39 godina).

Intersantno je i to da Handanović i Buffon imaju mnogo toga zajedničkog. Naime, rođeni su iste godine, na isti dan i obojica još brane, iste godine također rodila im se i djeca.

Sin od Jasmina Handanovića također je golman i član Maribora, dok polubrat sa očeve strane 15-godišnji Armin je golman Olimpije iz Ljubljane i nalazi se na posudbi u Slovanu iz Ljubljane.

Kada su u pitanju mladi igrači, tvrdi da do 12 godine djeca moraju uživati u nogometu i biti bez pritiska.

Jasmin Handanović je govorio također i o našem reprezentativcu Kenanu Piriću koji brani za Maribor.

-Kenan je sjajan golman. Drago mi je da mu dobro ide i da mu mogu pomoći sa svojim savjetima, rekao je za kraj razgovora Jasmin Handanović.

Roditelji Jasmina Handanovića su iz Hrustova kod Sanskog Mosta, gdje vrlo rado dođe kada se mu ukaže prilika, a pokazao se je kao i veliki humanitarac i financijski je pomogao u izgradni sportskog centra u Hrustovu.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here