Najbolji teniser svijeta Novak Đoković izazvao je mnoge polemike širom svijeta, nakon što je izjavio da se ne želi vakcinisati kako bi mogao slobodno putovati.

Sada se o svemu tome oglasio i muftija Muamer Zukorlić, lider Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka koji je u emisiji Happy TV stao na stranu Đokovića.

Zukorlić nije polemisao da li je Novakov stav ispravan ili ne, već da ima pravo da ga istakne bez obzira šta mislio.

– Ne možemo da napadamo Novaka Đokovića samo zato što iznosi svoje mišljenje. Ne samo da ga napadamo, nego jako mi smeta taj inkvizitorski pristup. Njega napadaju zato što se odvažio da kaže svoje mišljenje. Napali su ga zato što ne prihvata tabuizaciju.

– Imali smo u srednjem veku inkviziciju, a sada imamo nove trendove, koji vam pod plaštom izgovora zaštite zdravlja, ne dopuštaju da kažete svoje mišljenje. Dva puta sam pogledao snimak, čovjek je rekao “nisam protiv vakcine, ali se zalažem za pravo izbora i da znam šta mi se ubrizgava”. Pa ja ga podržavam, evo neka zna Novak Đoković, sada ga podržavam više nego kada je pobijeđivao. I tada mi je bilo drago. Ali pravo na izbor i mišljenje ne sme se nikako zapostaviti. Ne smijemo pristati na tabuizacije – istakao je Zukorlić.

Na navode voditeljice da Novakov utjecaj kao profesionalnog sportiste može imati loše posljedice, Zukorlić odgovara:

– Neka imamo, problemi sa bilo čim, uključujući i vakcine, ne mogu se rešavati tabuizacijama, naredbama “nemoj ti, ti ćuti, ne smiješ o tome da govoriš”. Čak i da nije u pravu, uopšte ne analiziram da li je njegov stav dobar, ne bavim se time, zaključio je Zukorlić.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here