Na današnji dan, 24. maja 1981. godine, FK Velež Mostar osvojio je Kup maršala Tita. U Beogradu, pred 40.000 gledalaca, pao je FK Željezničar kojeg je sa klupe vodio Ivica Osim. Gotovo 15.000 (prema nekim izvještajima i 20.000) navijača iz Mostara bilo je svjedokom historijske pobjede. Tako je FK Velež postao prvi klub iz Bosne i Hercegovine s osvojenim peharom Kupa Maršala Tita, dok je ovo bilo jedino finale u kojem su obje ekipe bile iz BiH.

Željezničar je bolje otvorio utakmicu i prvi poveo golom Baždarevića iz penala u 34. minuti. Velež početkom drugog poluvremena brzo dolazi do izjednačenja, a zatim i do prednosti, i to golovima Vahida Halilhodžića. Prednost Veleža nije dugo trajala, jer je sudija Vlajić opet pokazao na penal, i opet je Baždarević bio precizan. Igrala se 62. minuta, a rezultat je bio 2:2.

Ipak, Rođeni preko Dragana Okuke u 80. minuti, na asistenciju Halilhodžića, dolaze do trećeg gola, što se na kraju ispostavilo konačnim rezultatom 3:2. Veliko slavlje Rođenih u Beogradu, ali i u Mostaru moglo je krenuti. Tada je mnogima ostalo u sjećanju da su se navijači Veleža nakon utakmice klanjali Vahidu na Terazijama, kojem je ova utakmica bila oproštajna, jer je bio dogovoren transfer u Nantes.

Velež – Željezničar 3:2 (V. Halilhodžić 55.min, 58. min, Okuka 80. min – Baždarević 34.min (P), 62. min (P) )

Velež: Marić, Kalajdžić, Mičić (Vukoje), Ledić (Mulahasanović), Matijević, Đurasović, Okuka, Slišković, V. Halilhodžić, Međedović, Skočajić. Trener: Miloš Milutinović.

Željezničar: Njeguš, Berjan, Komšić, Lušić, Saračević, Čilić, Bahtić, Odović (Vlaški), Paprica, Baždarević, Nikić (Grabo). Trener: Ivica Osim.

(sport1.ba)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here