Danas je u prostorijama Općine Centar upriličeno potpisivanje ugovora o učešću u zajedničkoj realizaciji projekta „Potpuna rekonstrukcija glavnih terena na stadionima Premijer lige BiH“ u okviru kojeg je planirana rekonstrukcija terena na stadionu „Asim Ferhatović Hase“.

Načelnik Mandić naglasio je važnost realizacije projekta rekonstrukcije terena na stadionu „Asim Ferhatović Hase“ za Opštinu Centar, grad Sarajevo ali i državu Bosnu i Hercegovinu.

“Ovo je veliki i važan dan za Opštinu Centar. Zahvaljujući agilnosti nove uprave Fudbalskog kluba „Sarajevo“ i razumijevanju ljudi iz Nogometnog saveza BiH ono što je trebalo da se desi iduće godine desilo se ove. Prethodno smo usaglasili  sve detalje ugovora koji je potvrđen od strane Opštinskog vijeća na posljednjoj sjednici. Stadion „Asim Ferhatović Hase“ će realizacijom ovog projekta dobiti moderni teren, a Fudbalski klub „Sarajevo“ će konačno imati pretpostavke da igra evropske utakmice”, rekao je Mandić i dodao:

“Dodatno je velika stvar da će se realizacijom projekta stvoriti preduslovi da se nacionalna selekcija vrati na ovaj stadion, što smo svi i priželjkivali. Hvala direktorici Alimanović i gospodinu Džemidžiću na energiji i razumijevanju, a sa naše strane u ime Općine Centar iskazujem zahvalnost što smo dobili priliku da uđemo u ovaj projekat.”

Projekat, prema uslovima koje je postavila krovna kuća evropskog fudbala, finansiraju UEFA i NS/FS BiH sa 75% ukupne vrijednosti projekta, dok preostalih 25% obezbjeđuju lokalne zajednice koje raspolažu tim stadionima.

Projektom  je predviđena potpuna rekonstrukcija  12  fudbalskih terena na koje će biti postavljena  savremena hibridna podloga po UEFA standardima.

Ukupna vrijednost rekonstrukcije glavnog terena stadiona „Asim Ferhatović Hase“, sa svim troškovima i obračunatim PDV-om, iznosi 2.487.405,03 KM. Nogometni/Fudbalski savez BiH je obezbijedio 1.938.207,97 KM, dok preostali iznos od 549.197,06 KM treba biti udio Općine Centar.

Fudbalski klub Sarajevo ugovorom preuzima sve troškove održavanja terena u periodu od 10 godina.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here