Ratko Varda nekadašnji košarkaški reprezentativac Bosne i Hercegovine dao je intervju za srbijanski Mozzart Sport gdje je govorio o strancima u srbijanskoj košarci.

Prisjetio se situacije iz reprezentacije Bosne i Hercegovine kada je Henry Domercant uzeo mnogo novca da dobije naš pasoš dok je u Srbiji situacija znatno drugačija. 

– Sad ispada da sam pametnjaković. Ne, u profesionalnoj košarci sam od 1995. godine, što će reći, u cijelom tom cirkusu radio preko 23-24 godine prije nego što sam se penzionisao. Da li će neko da uvaži moje mišljenje ili neće, nebitno je, lakše mi je kada izbacim to iz sebe. Tebi je potreban stranac, treba da imaš stranca, to je dobro za košarku, ali nije poenta da mu se da pasoš da bi on bio domaći. Imaš dva ili tri stranca da razigravaš mlade domaće igrače. A ne da razigravaš stranca sa srbijanskim pasošem koji će sutra da ode. Evo taj Jenkins, realno gledamo stvari, igra jer ima srbijanski pasoš. Da li bi on popunjavao mjesto nekog Amerikanca?, pitao se Varda, te zatim nastavio:

– Znam kada sam igrao za Bosnu i Hercegovine, Henry Domercant je uzeo mnogo novca na konto toga što je imao tamošnji pasoš. Tamo je kako god da je, ali oni daju pasoš na dvije-tri godine, maksimalno pet. Ukoliko ne dođe na prozivanje reprezentacije, gubi pasoš. Da bi ga nekome dao, moraš da imaš nacionalni interes.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here