Mjesec maj je ključan za igrače Ajaxa, koji je u prvoj utakmici polufinala Lige prvaka savladao Tottenham 1:0 u gostima i sve je bliži plasmanu u finale Lige prvaka, a igra još i finale Kupa i vrlo je blizu da osvoji i prvenstvo Nizozemske.

U ponedjeljak počinje Ramazan, sveti mjesec muslimana, u kojem nije dopušteno jesti i piti od izlazka do zalazka sunca, naravno za one koji odluče postiti.

Ajaxovi igrači Hakim Ziyech, Noussair Mazraoui i Zakaria Labyad su muslimani i u klubu se plaše da će post poremetiti njihove nastupe.

“Puštamo igrače da sami odluče. Igrači mogu da se dogovore s trenerskim i medicinskim osobljem ako žele da poste”, rekao je glasnogovornik holandskog kluba za De Telegraaf.

Jedan od najboljih kondicionih trenera Raymond Verheijen (48) također je govorio o ovoj temi. Prema njegovim riječima, igrači mogu biti izloženi velikim problemima i povredama ukoliko budu praktikovali post.

“Bilo bi potpuno neodgovorno pridržavati se Ramazana u ovoj fazi sezone”, naglašava Verheijen, ukazujući kako je za mnoge sportaše iznimka napravljena zbog specifičnih okolnosti. “Kasnije mogu da poste i uopće nema tabua u vjeri”.

“Sunce zalazi u srijedu u 9.18 sati, a naša utakmica s Tottenhamom počinje u 21 sat. Igranje bez hrane nije moguće. Zamislite da je 0:1 nakon devedeset minuta. Onda moraju igrati i produžetke. Očekujem da će sami igrači misliti da je to nemoguće”, potvrdio je Verheijen.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here