Atletske sposobnosti Cristiana Ronalda više nikog ne čude iako ima 35 godina. Njegova biološka dob je mnogo manja i njegovo tijelo je tek u ranim 20-im godinama.

Prošle godine je Ronaldo otkrio da planira još dugo igrati fudbal zbog svojih nevjerovatnih sposobnosti.

“Trenutno mi je biološka dob od 23 godine. Još mi je ostalo dosta vremena. Mogu igrati sve do 41. godine. Osjećam se dobro, sretno i ne žalim se”.

Ipak, mnogi se pitaju koja je tanja Ronaldovih čudesnih fizičkih predispozicija. On ih ne krije, već naporno radi svakodnevno da bi ostao u formi.

Dosta vremena CR provodi u teretani, pilates je obavezan kao vježba za izdržljivost i snagu, a pored toga ima striktnu dijetu, a nakon svih vježbi obavezno uzima odmor.

Interesantno je svakako da odmah nakon utakmica Ronaldo odradi još jedan trening. Dok drugi igrači sjede kući ispred TV-a, Cristiano odlazi na plivanje, što mu daje dodatnu energiju i snagu.

Plivanje je jedna od najvažnijih rutina koje zvijezda Juventusa svakodnevno odrađuje, a time ojačava apsolutno sve mišiće na tijelu.

Pored ovih vježbi Ronaldo određeno vrijeme provodi u ledenoj komori. Takozvana krioterapija regeneriše njegove mišiće. Tamo boravi oko tri minute, a njegovo tijelo je izloženo minusu od 160 do 200 stepeni Celzijusa.

Također, pored krioterapije koristi hladne i vruće kupke kako bi stimulisao mišiće, a jedno vrijeme provodi na masaži.

Portugalac nije samo fizički prespreman. Mentalna snaga koju ima je nevjerovatna, a objasnio je kako je i u tome ispred svih.

“Mentalna snaga je bitna koliko i fizička. Opušteni stil života vam je najbolji prijatelj. Slobodno vrijeme provedem s porodicom i prijateljima i to me drži opuštenim. Također, san je bitan za trening. U krevet odlazim rano, rano se budim, posebno nakon utakmica. San oporavlja mišiće i on je veoma bitan”.

Njegova dijeta je također posebna priča. Riba je često na njegovom meniju, a lisabonski specijalitet Bacalao a la Brasa – mješavina prženog baklara, luka, tanko izrezanog krompira i kuhanih jaja mu je omiljeno jelo.

“Uvijek sam na visokoproteinskoj dijeti. Izbjegavam hranu sa dosta šećera, ali jedem dosta voća i povrća. Bitno je jesti normalno i uvijek imati energije kako bi tijelo moglo dati više. Ponekad jedem šest manjih obroka dnevno kako bih osigurao igranje na visokom nivou”.

Zaista Ronaldo je istinsko čudo u svijetu fudbala i zaista je rijetkost da neko u 35. godini života ima ovakve fizičke predispozicije.

(sportsport.ba)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here