Hasan Salihamidžić je ovog ljeta ušutkao kritičare na najbolji mogući način.

U Bayern su ovog ljeta stigali Noussair Mazraoui, Ryan Gravenberch i Sadio Mane, a trenutno se ozbiljno pregovara i sa dovođenjem Matthijsa De Ligta.

Pregovaračka taktika koju koriste Braco i njegova saradnici je jednostavna. Kad neki klub ne želi da proda igrača onda nagovaranje na prodaju nema smisla, pa umjesto toga Salihamidžić nagovara igrača. Time se vrši pritisak na klub da snizi svoje zahtjeve i pusti svoje igrače jeftinije.

Formula je ponekad komplikovana. Klubovima nije dopušteno direktno kontaktirati igrače dok im ne prođe zadnjih 6 mjeseci od postojećeg ugovora. Hasan Salihamidžić umjesto igrača kontaktira njihove agente i s njima dogovara sastanak na kojem bude prisutan i igrač. Ovo je siva zona u zakonitosti unutar fudbalskog svijeta i FIFA-e, ali budući da nije direktno s igračem, klubovi ne mogu biti kažnjeni za takve radnje.

Zatim, ako je više klubova zainteresirano za transfer isto igrača, Salihamidžić će ih nagovoriti da razmotre samo Bayernovu ponudu. Bilo da se radi o strukturi plaća, mentalitetu, gradu, trening centru, povlasticama na poslu, resursima ili osoblju, uvijek će postojati faktor koji će Braco forsirati, izdižući ponudu Bayerna iznad ostalih klubova

Kao što smo vidjeli s Noussairom Mazraouijem, igrač je odmah pristao na Bayernovu ponudu odbio bilo koju drugu. U međuvremenu, AFC Ajax je prvobitno tražio 35 miliona eura za odlazak Ryana Gravenbercha, Hasan Salihamidžić se sastao s igračevim okruženjem i nagovorio ga da se pridruži Bayernu.

Gravenberch se toliko želio pridružiti da je Ajax smanjio svoje zahtjeve na 18,5 miliona eura plus bonusi. Bayern je želio platiti manje, ali je igrač insistirao na transferu nakon što je isti bio na rubu propasti. Taktika uvjeravanja je upalila, a njegova je agencija čak platila 500.000 eura direktno iz svojih džepova za financiranje transfera.

U međuvremenu, sa Sadio Maneom, Liverpool je tražio 60 miliona eura za odlazak senegalskog napadača. Braco je napravio svoju magiju, i nakon dosta rasprava između njega i Juliana Nagelsmanna, Liverpool je prihvatio ponudu od oko 32 miliona eura i dodatne bonuse, gotovo prepolovivši početnu ponudu.

Činjenica da je Sadio Mané želio napustiti vrhunsku ekipu Premiershipa kako bi se bez pitanja pridružio Bayernu, velika je uloga u Liverpoolovom popuštanju odigrao i Salihamidžić.

Trenutno se isto događa s Matthijsom de Ligtom u Juventusu. Italijanski klub počinje se kolebati od početne tražene cijene od 120 miliona eura, sada gleda na 80 miliona eura s dodatnim bonusima.

Igrač je spreman na smanjenje plaće, smanjujući svoju plaću od 10 miliona eura u Juventusu na oko 8 miliona eura ako se pridruži Bayernu.

Hasanu Salihamidžiću i Julianu Nagelsmannu bio je dovoljan samo jedan sastanak s Matthijsom de Ligtom da ga ubijede da pređe u Bayern.

Gotovo svi lični sulovi su dogovoreni, a sada je jedina cifra iznos transfera. Gledajući prethodne transfere samo u ovom razdoblju, vjerojatno je da će se Nizozemac pridružiti FC Bayernu za znatno niži iznos od one koju je Juventus prvo tražio.

(sportsport)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here