Nakon što je Izvršni odbor Nogometnog saveza BiH donio odluku da se trenutna tabela registruje kao konačna, NK Čelik oprostio se je od Premijer lige BiH.

Čelik je nakon što je klub napustio Turčin Aydin Olgun ostao u velikim finansijskim problemima. Klub nedavno nije dobio ni licencu za nastup u Premijer ligi BiH, a igrači su zabrinuti za svoju budućnost i budućnost kluba. Gradonačelniku i Gradskoj upravi Zenica poslali otvoreno pismo i pozvali na spas kluba. Pismo nogometaša Čelika prenosimo u cijelosti.

“Poštovani Gradonačelniče, Poštovana Gradska Upravo grada Zenice,

Ovim putem Vam se obraćamo kolektivno, kao igrači prvog tima Nogometnog Kluba Čelik Zenica, a naš stav dijele i članovi stručnog štaba kluba. Naime, kao što Vam je poznato, nakon sinoćnje sjednice Izvršnog odbora Nogometnog Saveza BiH, odlučeno je da NK Čelik Zenica ispada i u narednoj sezoni nastupa u 1. Ligi Federacije Bosne i Hercegovine.

Mi, kao igrači prvog tima ovog Kluba, vrijedno smo trenirali u ovoj višemjesečno pauzi, te smo bili motivirani i spremni da ostavimo posljednji dio snage na terenu, kako bi izborili rezultat, koji bi klub sačuvao u Premijer ligi BiH. Jedan smo od rijetkih timova, koji je gotovo svaki dan trenirao, a nismo birali načine kako bi to uradili. Nažalost, ostali smo uskraćeni prilike da se borimo na terenu za očuvanje premijerligaškog statusa Čelika, a da se nije dogodila neodigrana utakmica protiv Željezničara na Grbavici, u kojoj smo za ‘zelenim’ stolom ostali uskraćeni za tri boda, mi vjerujemo da bi situacija na tabeli danas izgledala drugačije i da bi Čelik zauzimao mjesto “iznad crte”.

Mi nikada nismo izgubili želju da se borimo za ovaj klub, a ovo otvoreno pismo vama je jedan od naših načina borbe. Ispadanjem tima u niži rang i nedobivanjem potrebne licence za Premijer ligu BiH (postupak licenciranja postoji i u Federalnom takmičenju) ugroženi smo mi, naše porodice, te desetine drugih porodica članova radne zajednice kluba i Omladinskog pogona ovog kluba.

Svi problemi, čije posljednice sada prijete postojanju kluba, postoje unazad dvije-tri godine i vežu se za dolazak takozvanog ‘Turskog investitora’ i njegovih saradnika, kako domaćih, tako i državljana Turske, koje je direktno on angažovao u klubu. Mi igrači smo prevareni, izvarani i ostavljeni sami. Poštovani Gradonačelniče, Poštovana Gradska Upravo grada Zenice, odgovornost za ovakvo stanje u NK Čelik Zenica je i vaše! Vi ste potpisnici protokola s takozvanim ‘Turskim investitorom’, vi ste se slikali s njim kada je preuzeo klub i govorili da dolaze bolji dani za Čelik, a danas Čelik nikada nije bio u neizvjesnijoj situaciji!
Pozivamo Vas na odgovornost! Poduzmite hitne mjere i spasite ovaj Klub! Sačuvajte radnu zajednicu, trenere, igrače i učinite sve da se Klub ekspresno vrati tamo gdje mu je i mjesto, tamo gdje će svima nedostajati!

NK Čelik Zenica bio je i prije svih nas i biće poslije svih nas i svakom pojedincu koji je potpisao ovo pismo neizmjerna je čast nositi dres ovog velikog i tradicionalnog Kluba, ali ako Vi Poštovani Gradonačelniče i Poštovana Gradska Upravo grada Zenice ne učinite SVE za spas kluba i hitno ne sanirate stanje koje su napravili oni, čiji ulazak u klub ste Vi odobrili, bojimo se da ubrzo ponos grada Zenice zvani NK Čelik više neće postojati”, poručili su nogometaši zeničkog Čelika.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here