Za vrijeme četverogodišnje agresije na Bosnu i Hercegovinu, NK Omladinac je zamrznuo rad i aktivnost. Nogomet se u Sanici igra 60 godina, obilježen je “zlatni” jubilej 60. rođendan kluba. Gost Saničanima za 60. rođendan, bila je ekipa “Humanih zvijezda” na čelu sa prvim kapitenom reprezentacije BiH, Vlatkom Glavašom.

Povratkom Saničana na svoja vjekovna kućna ognjišta značio je obnavljanje rada i aktivnosti saničkih sportskih i kulturnih društava. Nekadašnji igrači, članovi uprave kluba i sportski radnici Sanice braća Asif i Hakija Medić, Derviš Hrnić, Smajil “Gajo” Harambašić, Mehmedalija Džaferagić, Edin “Boci” Babović, Smail Šulić “Seka”, Derviš Medić, Edin Domazet, Atif Džafić, Adem Babović, Ibrahim Šadić, braća Mesud i Sulejman Konjević, Refik Karadžić, Adnan Kurtaljević “Dado” i drugi saničani kojima je NK Omladinac prirastao za srce uz pomoć nekadašnjih poznatih nogometaša NK Omladinac, Admir “Čađo” Alagić, Ibrahim “Bajko” Škerić, Šerif Konjević, Suvad Medić, Esad Šulić, Senad Babović, Asim Muratagić, Esad Memišević, Fadil Hadžić, Fuad Crnolić, Fadil Kesedžić, Muhamed i Amir Ćomić, Husein Babović, Ajiz Vučkić, Mirsad Keranović, Faik Memišević, Asmir Ramić, Besim Pudić… i drugi saničani obnovili su rad i aktivnost NK Omladinac.

Danas NK Omladinac okuplja u svoje redove pored seniora i pionire, predpionire i one najmlađe, pjetliće.

Zahvaljujući entuzijazmu velikog sportskog radnika “alfe i omege” kluba Senada Hadžića i njegovih saradnika, mladi sanički nogometaši se uspješno takmiče u Kantonalnoj ligi USK.

NK Omladinac je registriran u NS USK-a, uključen je u takmičenje u Kantonalnoj ligi.

Najveći uspjeh NK Omladinac postigao je u sezoni 1999./2000. godine plasmanom u Drugu nogometnu ligu FBiH grupa “Zapad”. U Sanici su gostovale momčadi iz Ključa, Sanskog Mosta, Bihaća, Bosanskog Petrovca, Bosanske Krupe, Cazina, Velike Kladuše, Bužima… Zbog visokih troškova takmičenja NK Omladinac je samo jednu takmičarsku sezonu igrao u Drugoj ligi FBIH, grupa “Zapad”.

Slobodno možemo kazati da su Saničani, prijatelji i simpatizeri NK Omladinac povukli pravi potez u 2015. godini. Izabrana je nova, vrijedna i neumorna uprava kluba: Ibrahim “Šadija” Šadić (predsjednik), Elvedin Domazet (dopredsjednik), Sulejman Konjević (sportski direktor), Mesud Konjević (sekretar), Refik Karadžić (blagajnik). Za rekordno kratko vrijeme novi Upravni odbor uradio je više nego sve ostale uprave u posljednjih desetak godina.

Uspostavljeni su dobri, prijateljski i sportski odnosi sa svim klubovima u BiH i van granica BiH, pogotovo sa FK BH Ljiljani iz Antwerpena, gdje su na njihov poziv saničani u aprilu 2013. gostovali u Belgiji i odigrali prijateljski susret, te su Saničani u julu 2018. godini Ljiljanima uzvratili gostoprimstvo, te ih ugostili u Sanici gdje je odigrana druga prijateljska utakmica između ova dva prijateljska kluba.

U februaru ove 2020. godine NK Omladinac je na poziv bivšeg igrača kluba, Elvisa Šljivara gostovao u Švicarskoj, gdje je bilo planirano da se odigra prijateljska utakmica sa FC Ljilianom ali zbog novonastale situacije oko virusa Korona, utakmica je otkazana te će se igrati u nekom drugom terminu. Također Elvis Šljivar je klubu donirao nove dresove, kao i razne rekvizite za treninge, kao i lopte za najmlađu selekciju kluba, te nam je rezervisao mini pripreme u mjesecu augustu u Olovu u sportsko-rekreativnom centru Ajdinovići, gdje bi naš klub trebao provesti tri dana.

U projektu “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH” izgrađene su tribine na stadionu “Omladinac” sa 250 mjesta. Uređene su klubske prostorije, napravljene su nove kabine za službena lica i rezervne igrače, postavljene zaštitne mreže iza golova, postavljen je veliki broj reklamnih panoa na stadion, teren se redovno održava za šta je zadužen ekonom kluba Fadil Hadžić, bivši igrač i kapiten Omladinca. Teren se valja i utegnut je, spada u red najboljih terena na području USK-a.

U prodaji se nalazi knjiga o klubu tj. Monografija kluba pod nazivom “NK Omladinac – 60. godina ponosa”. Autor knjige je Mr. sci. Muhamed Ramić “Hamba”, koja se može kupiti u službenim proatorijama kluba.

Složna i vrijedna uprava NK Omladinac uz pomoć sponzora, bez kojih sport ne može, Sportskog saveza općine Ključ, načelnika općine Ključ Nedžada Zukanovića, i ostalih, te uz pomoć brojne saničke dijaspore stabilizovala je stanje u NK Omladinac i slobodno možemo kazati da je po svojoj organizaciji NK Omladinac među najbolje organiziranim klubovima USK-a pa i šire.

Svake godine veliki prijatelj i donator NK Omladinac, Sead Šljivar sa porodicom (živi i radi u Švicarskoj) sve selekcije u klubu “obuče od glave do pete”” najboljom sportskom opremom na današnjem tržištu.

Sponzori, bez koji ne može sport, niti može biznis bez sporta su pomagali ovaj uzorni klub. Dovoljno je pomenuti: “D.O.O. Mrkva montaža”, “Sanička bašta”, D.O.O. Mujezinović, D.O.O. “Sanica – kop, Caffe bar “De Paris”, DOO „Kavaz“ Bos. Petrovac, hotel „Kraljevac“, Instalacije „Hodžić“, Caffe bar „Kafić“, Fanatic Sport,“Oaza trade”, Trgovina “Botonjić”, Restoran “Kod Paje”, D.O.O. “Kaffers”, “Nova nada” (Ključ), te vlasnici mnogih trgovinskih, ugostiteljskih, mesarskih radnji, općina Ključ, Vlada USK-a i brojni drugi. Svaku ekipu koja gostuje u Sanici, članovi , navijači igrači NK Omladinac sportski i prijateljski dočekaju i isprate. Klub čine igrači iz tri Mjesne zajednice, i to MZ Sanica, MZ Biljani i MZ Donja Sanica. Uprava kluba u ljetnom periodu organizuje tradicionalno “Plavu noć” kluba gdje se prikupe solidna sredstva za rad i aktivnost kluba. U toku su i dalje radovi na rekonstrukciji i izgradnji novih svlačionica, klubskih prostorija, službene prostorije i ekonomata kluba. Klub je prije izvjesnog vremena pokrenuo akciju „Budi i ti član Omladinca! Učlani se!“ gdje se u rekordnom roku učlanilo preko 950 članova, te se u skorije vrijeme očekuje i 1.000 član Omladinca, jer SVI SMO MI OMLADINAC (slogan kluba). U ovoj akciji su se aktivno uključili i na taj način promovisali akciju i Omladinac, Miralem Pjanić, Senijad Ibričić, Advan Kadušić, Haris Vučkić, Haris Seferović, Muhamed Subašić i drugi… Članarina kluba iznosi simboličnih 10 KM za godinu dana, te se članarina može uplatiti u službenim prostorijama kluba. Što se tiče nastavka u Kantonalnoj ligi USK-a, sve je stalo, zbog Korona virusa, iako se Omladinac preko cijele zime pripremao u sali i otpočeo pripreme krajem januara kako bi što spremnije dočekao početak proljetnog dijela, trenutno se ne održavaju treninzi na stadionu „Omladinac“ zbog zabrane javnog okupljanja. Klub je u zimskom prelaznom roku pojačao konkurenciju u ekipi tako da su doveli pet igrača iz susjednog mjesta Hrustovo (Sanski Most), tako da trener/igrač Senad Hadžić može računati na 22 registrovana igrača u nastavku prvenstva. Klub je zahvaljujući bivšim igračima kluba, koji su izdvojili novčana sredstva, obezbijedio nove trenerke, 25 komada za nastavak prvenstva te se nalazi u pregovorima sa sportskom opremom No1 iz Travnika za posebno dizajnirane dresove za Omladinac. U klubu se svi nadaju da će uskoro ponovo otpočeti trenažni proces na stadionu „Omladinac“ i da će se u Sanici ponovo igrati fudbal, ta najvažnija sporedna stvar na svijetu.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here