U jeku rata 1993. godine mediteranska nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine, prva je izašla na međunarodnu scenu i odigrala zvanične utakmice.

Bh. reprezentativci tada su nastupili na Mediteranskim igrama u Montpellieru, gdje su odigrali utakmice protiv Alžira (1:1) i Grčke (1:3).

“Bila je to prva bosanskohercegovačka reprezentacija nakon proglašenja nezavisnosti. Poruke smo slali na sve strane, na svaku adresu gdje se nalazio neko od potencijalnih kandidata. Za zborno mjesto smo odredili Zagreb jer je najviše fudbalera gravitiralo ka glavnom gradu Hrvatske. Našem pozivu se odazvalo 14 fudbalera. Dovoljno za početak takmičenja. Međutim, jedne noći oko tri poslije ponoći u hotel je došla naoružana grupa koja je zbog sukoba u Bosni i Hercegovini između Armije BiH i HVO odvela četiri Hrvata i jednog Bošnjaka, tako da smo ostali sa devet igrača. Među odvedenima je bio i Boris Gavran, sin Čelikovog asa Mate Gavrana. No, on ih je nadmudrio. Obećao je da će otići u Maribor gdje je igrao, a produžio je do Sežane i sa nama zajedno otputovao u Francusku. Krnju reprezentaciju popunilo je nekoliko prvotimaca Sarajeva koji su se nalazili na turneji u Emiratima. Bez ozbiljnijih priprema u Montpellieru odigrali smo dvije utakmice, sa Alžirom 1:1 i Grčkom 1:3. Nismo mogli više. Imajući u vidu uslove u kojima smo pokušali nešto da uradimo i to je bilo dobro, prisjeća se tog perioda tadašnji selektor Mirsad Fazlagić, a što je zapisano u knjizi Branka Tomića “Fudbalska riznica bosanskohercegovačkog nogometa.”

Da se taj prvi korak ne bi zaboravio trener Rade Matić je u svoj dnevnik upisao prezimena “Mediteranaca”: Abdulahović, Fazlagić, Kapetanović, Sabitović, Ramčić, Hibić, Repuh, Valentić, Varešanović, Suljagić, Džafić, Gavran, Cviko, Muftić i Hazirović.

Oba pogotka za bh. reprezentaciju postigao je Mirsad Hibić.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here