Nekadašnji član Željezničara Rade Bogdanović (49) priznao kako je prije 20 godina imao priliku da nastupa za reprezentaciju Bosne i Hercegovine.

Tadašnji selektor Mišo Smajlović obavio je ozbiljne pregovore sa Bogdanovićem, koji je u tom trenutku nosio dres Werdera, ali je na kraju ovaj fudbaler odlučio da odbije poziv BiH.

Razlog je bio sasvim jasan, a Bogdanović je u emisiji Balkan Info otkrio šta se dešavalo.

“Odbio sam da igram za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Imao sam ozbiljne razgovore dok je selektor bio Mišo Smajlović. Međutim, odlučio sam, ako ne mogu da igram za Srbiju, neću ni za koga. Druga stvar, bila je nezgodna situacija igrati za BiH jer je prošlo malo vremena od završetka rata. Nisam se bojao zbog toga što sam Srbin, ali jednostavno srce nije osjećalo, a nisam ni želio. Kad srce ne osjeća, što bih igrao? Pritom bih izgubio dosta dragih ljudi koji su u Bosni. Mislim da nisam pogriješio”, rekao je Bogdanović.

Za selekciju Jugoslavije je odigrao tri utakmice i postigao je dva gola.

“Odigrao sam tri utakmice i više me nikad nisu zvali. Da bi bio reprezentativac moraš da imaš određeni lobi. Ovdje se guraju mlađi, produktivniji i financijski isplativiji za određene strukture – menadžeri, direktori, a bogami i političari ‘omrse brke’. Tako to funkcioniše i nemam ništa protiv. Ja to nisam imao i nisam želio da ulazim ni razne kombinacije”, istakao je on.

Bogdanović je dres Željezničara nosio od 1987. do 1992. godine. Zatim je četiri godine proveo u Južnoj Koreji, igrao je kratko u Japanu, a nastupao je još za Atletico Madrid, NAC Bredu, Werder, Arminiju i Al Wahdu.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here