Državnici sa Balkana, što oni stariji, što ovi mlađi – imaju jednu poveznicu. Fudbal. Igru između dva tima sa po 11 igrača vole apsolutno svi, jedina razlika je u pomnom praćenju. Neki su vatreni navijači, neki utakmice svojih klubova prate sporadično.

Odlučili smo istražiti i ovaj fenomen, te saznati za koga su navijali Tito, Stipe Mesić, Franjo Tuđman, Slobodan Milošević, Alija Izetbegović, Vojislav Šešelj, Ivica Račan, Zoran Đinđić, Aleksandar Vučić, Bakir Izetbegović Milorad Dodik i ostali političari starijeg i novijeg kova, starog ili novog saziva.

Za dosta njih se na internetu nalaze oprečne informacije, neke od njih su potvrđene, neke ne – a neke su i dalje tajna. No, jedno je jasno: Svi imaju onaj jedan klub koji vole, u kojem su radili, i za kog navijaju (makar i tajno):

Najveći državnih s ovih prostora Josip Broz-Tito volio je fudbal, a iako se pretpostavlja da mu je Hajduk iz Splita srcu najdraži, Tito se pak divio crno-belim iz Bograda, Partizanu.

Džemal Bijedić, nesuđeni nasljednik Josipa Broza Tita volio je Velež, dok je Stjepan Mesić jednom iznio jedan interesantan stav: “Za Dinamo sam ako ne igra sa Hajdukom, a za Hajduk sam ako ne igra sa Dinamom”. Suštinski – on podjednako voli oba tima. Veležovac je i Dragan Čović, koji je često bio među najvatrenijim navijačima Rođenih. Čović danas Velež više ne bodri Velež (barem javno), niti se nalazi u blizini navijačkog bubnja. Naprotiv, omiljen mu je Zrinjski.

Bakir Izetbegović iako “naginje” na FK Sarajevo, jednako mu je drago kada Željezničar pobijedi. Za njegovog oca se uvijek provlačilo da je na strani FK Sarajeva, baš kao i Zlatko Lagumdžija i Haris Silajdžić. Željko Komšić najviše voli Želju. 

Milorad Dodik voli Partizan, a crno-beli su u srcu i Borisa Tadića, Tomislava Nikolića, Ivice Dačića, Rasima Ljajića.

Aleksandar Vučić, Čedomir Jovanović, Vuk Drašković, Vojislav Koštunica, Vojislav Šešelj su navijači Crvene zvezde. Šešelj je pak za vrijeme svojih godina u Sarajevu navijao za Željezničar. Radovan Karadžić je mnoštvo puta pristustvovao mečevima Intera u Milanu, ali prije ratnih dejstava – Karadžić je bio uposlenik FK Sarajevo. Slobodan Milošević navijao je za Zvezdu, a Zvezdaš je bio i Zoran Đinđić.

Zoran Milanović, iako rođen u Zagrebu – navija za splitske ‘bile’. Istog opredjeljenja je Ivo Sanader – dok je Milan Bandić na Dinamovoj strani.

Franji Tuđmanu, prvom predsjedniku Hrvatske – fudbal je nekada bio ispred države i brige za nju. Tako je Dinamu promijenio ime u Croatia, ali – prvi klub za koji je bio vezan je beogradski Partizan.

(sport.novi.ba)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here