Kapiten engleske nogometne reprezentacije Harry Kane (27), kao i brojni drugi nogometaši, često na terenu, umjesto da popiju tekućinu, njome samo isperu usnu šupljinu te je ispljunu.

I Cristiano Ronaldo (35), velika nogometna zvijezda, tijekom utakmice više pljuje no što pije. Neki igrači, piše New York Times, ne žele patiti od nadutosti i samo se žele osvježiti radi vrućina, dok se kod drugih to “pljuvanje” čini gotovo namjerno i planski. Igrači preziru otkrivati tajne svojih fitness režima, ali neki nutricionisti smatraju da koriste tehniku ispiranja ustiju otopinom ugljikohidrata.

Više od desetljeća rezultati u sportovima kod kojih je krucijalna izdržljivost pokazuju da sportaši mogu imati bolje performanse ako tijekom natjecanja (ili treninga) isperu usta otopinom koja sadrži ugljikohidrate. Tajna je u tome, kažu, što receptori u ustima šalju signale centru za ugodu u mozgu, a mozak to shvati kao znak da je još energije na putu pa mišići mogu još malo “pogurati” i nema razloga da se osjećamo iscrpljeno.

“Na neki način varamo mozak, to je taj mehanizam” – kaže Asker Jeukendrup, sportski nutricionist i psiholog koji je, s kolegama sa sveučilišta u Birminghamu, 2004. detektirao da je ispiranje otopinom ugljikohidrata pomoglo biciklistima da minutu ranije završe 40-kilometarsku etapu.

Jedan fizioterapeut u Premiershipu kaže kako se taktika koristi za podizanje energije kako bi se izbjegao osjećaj težine u želucu i izbjeglo grčeve. Jedan znanstvenik kaže kako nije nemoguće da se od gutanja te tekućine jako nadraži želudac pa ju je bolje “progrgljati” i ispljunuti.

Istraživanja pokazuju kako je “idealan” scenarij grgljati tekućinu desetak sekundi kako bi svi receptori na jeziku bili potpuno “uvjereni” da slijedi unos ugljikohidrata.

“Nadam se da ne umišljamo i da je to sve stvarno i namjerno jer to znači da je prava znanost ušla u sport” – kaže Jeukendrup koji je sada profesor metaboličkih procesa na univerzitetu Loughborough u Engleskoj.

“Naravno, i to je samo svojevrsno zavlačenje jer ne može održati igrače neograničeno dugo. Ugljikohidrati se u nekom trenutku moraju zaista unijeti kako mišići tijela ostaju bez glikogena, zaliha glukoze iz koje se “izvlači” energija tijekom fizičkih napora.

Njujorška kompanija imena Unit Nutrition na tržište je izbacila glukoznu otopinu. Preliminarni rezultati istraživanja o njenoj učinkovitosti pokazuju kako ispiranje usta poboljšava performans 15 minuta, smanjuje umor i povećava razinu koncentracije.

“Za igrače koji su već iscrpljeni dugotrajnim utakmicama to ne donosi čarobne udarce ili ne znam kakve sposobnosti, ali im maksimizira fokus da ne pokleknu pred umorom” – kaže David Ferguson, profesor psihologije sporta na Michigan Stateu.

“Koristit ćete svaki mogući trik koji možete da pojačate kognitivni fokus nakon dva sata intenzivne utakmice. Ima li znanosti iza toga, nema da sam ja svjestan toga. Može li škoditi? Apsolutno ne, posebno ako sportaši vjeruju u to i misle da je to vitalni dio njihova uspjeha” – kaže Ferguson.

(penal.ba)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here