Olimpijski komitet BiH je uspio napraviti izuzetno interesantan intervju sa našim Miralemom Pjanićem uz pomoć Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, na čemu im se ovom prilikom zahvaljujemo.

U Bosni i Hercegovini je sa velikim oduševljenjem primljenja vijest da ste potpisali ugovor za jedan od najboljih fudbalskih klubova svijeta. Kakav je osjećaj ostvariti dječački san?

Miralem Pjanić: Osjećaj da se ostvari dječački san je nešto izuzetno emotivno. Jednostavno, radio sam cijeli život za to, dosta sam se stvari odricao od djetinjstva, ali jednostavno sam stvorio ono što sam sebi zacrtao. Nije lahak put, nije lahko biti fudbaler, a već da zamisliš da igraš u klubovima kao što je Juventus i Barcelona, za mene je to vrhunska karijera. Neću da stanem tu gdje sam trenutno, nego želim da osvojim sve moguće kao sportista i kao fudbaler.

Sada kada ste već igrač Barcelone, koje tri osobe van fudbalskog svijeta su Vam pomogle da ostvarite svoj cilj?

Miralem Pjanić: Ako bih trebao izdvojiti onda su to roditelji, sin i djevojka, odnosno familija.

A kada bi morali izdvojiti samo jednu osobu sa najviše uticaja u Vašoj sportskoj karijeri?

Miralem Pjanić: Najviše utjecaja u mojoj sportskoj karijeri sigurno je imao otac pošto je on uvijek tu, od kada sam počeo pa do sada, uvijek je bio tu uz mene i podržavao me u dobrim i teškim trenucima.

Poznato je da BiH ima mnogo mladih, talentovanih fudbalera koji nažalost ne igraju u vrhunskim fudbalskim klubovima. Koje je vaše mišljenje po ovom pitanju?

Miralem Pjanić: Mislim da tu jednostavno treba puno rada i truda, naravno potrebni su dobri treneri i dobri uslovi. Najviše što treba mladom fudbaleru je želja, volja, trud, jednostavno da nemaš limita. Ja nikad sebi nisam mogao reći zašto neko drugi može biti bolji od mene, zašto on može, a ja ne mogu. Mislim da ako ti želiš nešto vrlo jako i radiš na tome, sve možeš da postigneš u životu.

Šta biste poručili mladim sportistima iz svih BiH sportskih saveza, članica Olimpijskog komiteta BiH?

Miralem Pjanić: Naravno, vrlo je bitan dobar rad i pametan rad, dobri uslovi. Važno je imati trenere koji su uvijek na najvećem nivou i koji stalno uče neke nove stvari pošto sport napreduje i jednostavno nije kao prije 20, 30 godina. Posljednjih godina je mnogo napredovao i svi treneri sad moraju da prate nove stvari, da uče što je najbitnije, a pored trenera i sportaši, djeca i svako ko se bavi sportom. Kako sam ja dostigao ovo što jesam, mislim da je najbitnije imati vjeru u sebe, da ti vjeruješ i da imaš želju, da ne stavljaš sebi neki limit. Zašto neki Španac, Nijemac, Brazilac ili neko drugi mora biti ispred nas? Jednostavno svako može ostvariti svoj cilj ako želi, nema tu odakle si šta si i ko si, nego jedostavno koliko truda i rada ulažeš u sve to što želiš postići.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here