Nema puno vježbi koje u isto vrijeme aktiviraju svaki mišić u tijelu, troše znatan broj kalorija te brzo povećavaju tonus trbušnih mišića. Na sreću, mi znamo za jednu. To su sklekovi! Ta vježba jedna je od onih koja ima puno prednosti, a pritom ne zahtijeva puno vremena, a niti poseban prostor kako bi je izvodili. Sklekovi prvenstveno jačaju gornji dio tijela i kvadricepse, ali nakon vježbe osjećat ćete kako vam treperi cijelo tijelo.

Evo pet razloga zašto bi sklekovi trebali postati naša svakidašnja rutina.

Postupnim dodavanjem broja ponavljanja tokom vježbanja povećat ćete snagu gornjeg dijela tijela bez potrebe za podizanjem utega. Sklekovima ćete ojačati prsa i ramena, pritom razvijajući snažan i definiran gornji dio tijela.

Unatoč tome što su sklekovi vježba za gornji dio tijela, svaki mišić vašeg trupa je aktivan ako se vježba pravilno – lumbalni i trbušni mišići naporno rade kako bi stabilizirali kralježnicu. To pomaže učvršćivanju jezgre i izgrađivanju tonusa bez izvođenja trbušnjaka.

Kada se osjećate sporo i malaksalo, spustite se na pod i napravite nekoliko trbušnjaka kako biste brzo povećali razinu energije. Sklekovi povećavaju cirkulaciju te vraćaju toplinu u tijelo pa od njih i mozak radi učinkovitije.

Koštana masa prirodno opada s godinama, što kosti čini podložnijim lomovima. Stoga je jako važno izvoditi vježbe snage kako bi se kosti održale jakim. Budući da sklekovi jačaju važne mišićne grupacije uz leđa i laktove smanjit ćete rizik od ozljede održavajući te dijelove tijela snažnim.

S obzirom na to da sklekovi u pogon stavljaju nekoliko mišića u isto vrijeme, srce mora raditi intenzivnije kako bi krvlju opskrbilo tijelo, a i disanje se ubrzava. Takva aktivnost povećava razinu metabolizma što potiče gubitak kila. Ovo je odlična kombinacija budući da uz to dobivate i na snazi, a istovremeno topite masti i gubite kilograme.

(body.ba)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here