Selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Ivaylo Petev u videointervjuu za Klix.ba govorio je o najaktuelnijim temama vezanim za bh. selekciju, poput očekivanja od početka kvalifikacija i prvog spiska Zmajeva, koji će ubrzo objaviti.

Prije malo više od mjesec predstavljeni ste kao selektor BiH u dosta negativnoj atmosferi. Da li se situacija u međuvremenu promijenila i u kojoj mjeri?

“Živimo u 21. vijeku, u kojem svako može izraziti svoje mišljenje na različit način. Bilo je to što je bilo, nećemo gledati nazad. Idemo naprijed, idemo raditi svoj posao. Skoncentrisani smo na to i sa svim snagama idemo raditi te ostvariti, kako sam i najavio, jedino sportski uspjeh i ništa drugo”, rekao je Petev na početku razgovora.

Iako je do utakmice s Finskom ostalo manje od 20 dana, reprezentacija još uvijek nema kompletiran stručni štab. Gdje je zapelo?

“Volio bih da je to pitanje riješeno ranije. Ali tako je kako je. To što nemam pomoćnike ne mijenja moj plan. Radim s ovim što imam ispred sebe. Volio bih da je sve bilo riješeno još prije nekoliko dana, ali se nadamo da će u narednim danima biti kompletiran stručni štab”, istakao je.

O svom prvom spisku reprezentativaca koji će objaviti

“Pozive igračima ćemo poslati 8. marta, a zaista ne znam kada će tačno biti objavljeno u javnosti. To ćemo se još dogovoriti. Spisak je već spreman. Samo se nadam da se neće niko povrijediti u vikendu pred naše okupljanje. Spreman sam. Mogu reći da neće biti previše igrača na spisku”, otkrio je Petev.

Glavni igrači reprezentacije (Edin Džeko, Miralem Pjanić i Edin Višća) već sedmicama ne igraju za svoje klubove zbog povreda. Jeste li u kontaktu s njima i hoće li biti spremni?

“Situacija je takva kakva je. Imamo do utakmice s Finskom još gotovo 20 dana, sve se može promijeniti. Njih trojica su veoma bitni igrači za reprezentaciju BiH. Nadam se da će sve biti uredu s njima. Svaki igrač nam je bitan. Kako njih trojica tako i ostali koji će se naći na spisku. Računam na sve i nadam se da će se u narednim danima u potpunosti oporaviti i da će biti tu s nama”, rekao je.

O golgeteru Bundeslige Ermedinu Demiroviću i debiju za Zmajeve

“Sve je moguće. U ovom trenutku vam ne mogu reći ko će konkretno biti na spisku. I Demirović, kao i još nekoliko igrača, mi se sviđaju i igraju dobro u klubovima. Sve i jedan koji može doprinijeti bit će tu s nama”, poručio je.

Sead Kolašinac igra standardno otkako je stigao na pozajmicu u Schalke. Šta je najbolje za njegovu budućnost?

“Kolašinac je imao situaciju da u Arsenalu nije igrao konstantno. Vratio se u Schalke i to je bilo rješenje koje je prema mom mišljenju dobro napravio. A za budućnost mogu reći da ipak svaki igrač sam sebi određuje šta je za njega najbolje”, podvukao je Petev.

Kvalifikacije otvaramo s Finskom, ekipom koja nam je ostala dužna. Koliko znate o toj selekciji?

“Uradili smo dosta analiza o Finskoj. A sada ko će im biti na raspolaganju, ko neće, o tome samo možemo maštati. Imamo još 20 dana do utakmice, sve se može dogoditi. Naša kvalifikaciona grupa je veoma nezgodna, neće biti lako, svjesni smo. Veoma je bitno na koji ćemo način igrati. Insistirat ćemo na zajedničkoj igri, jedan za drugog. Siguran sam da to možemo i trebamo napraviti i bit će to dobro”, optimista je.

O kvalitetu u Premijer ligi BiH

“Bio sam na nekoliko utakmica prvog kola, koje je nekako posebno. Nije bilo ništa spektakularno, ali nadam se da će se u narednim kolima ekipe poboljšavati i da će pokazati svoju bolju stranu te kvalitet. Imam na spisku i igrače iz Premijer lige BiH. Vrijedi istaći da su igrači iz bh. lige imali više od dva mjeseca pauze pa je prvo kolo malo nezgodno za igrati”, ističe Petev.

U medijima su se pojavile informacije da će povratnik u reprezentaciju biti štoper Ognjen Vranješ. Da li je to tačno?

“Prvi put to od vas čujem. I ne bih to volio komentarisati. Hajde da kažemo ovako, mislim da svako ko može doprinijeti reprezentaciji dobrodošao. Ali što se tiče Vranješa, nisam nigdje to čitao, prvi put čujem”, zbunjeno i nedorečeno je odgovorio selektor.

(klix.ba)

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here