Prema neslužbenim informacijama, PlayStation 5 konzola mogla bi imati oko 664 gigabajta dostupnog prostora za instalaciju igara na disku.

Naime, jedan korisnik na forumu Resetera priložio je slike sučelja same konzole te otkrio kako ista ima 664 gigabajta slobodnog prostora za instalaciju igara. Kako je stvarni kapacitet diska od 825 GB zapravo 768 GB, to znači da operativni sistem konzole zauzima oko 104 gigabajta. Uz to je otkriveno da igra Astro’s Playroom, koja dolazi instalirana uz samu konzolu, teži svega 2,4 gigabajta.

Ovo još nije službeno potvrđeno pa informacije uzmite s dozom rezerve. No, velike su šanse da je ovo istinito. Kao prvo, znalo se odmah da je stvarni kapacitet diska same konzole 768 GB. Kao drugo, operativni sistem PlayStation 4 zauzima oko 93 gigabajta pa nije bilo izgledno da će na PS5 konzoli biti išta štedljiviji. Drugim riječima, nije ni postojala realna šansa da PlayStation 5 ima više od 700 gigabajta prostora za instaliranje igara.

Na kraju krajeva, slična je situacija i kod konkurentne Xbox Series X konzole koja s deklariranim diskom od jednog terabajta zapravo ima 802 GB iskoristivog prostora. Što je i dalje 138 GB više od PlayStationa 5, dovoljno za jednu ili dvije igre, ali je zato sam disk u PS5 konzoli značajno brži od onoga kojega koristi Xbox Series X.

Svojevrsna utjeha za korisnike PlayStationa 5 jest ta što će se konzola moći nadograditi odgovarajućim PCIe 4.0 diskovima. To nipošto neće biti jeftina solucija, ali Sony pritom neće stavljati ograničenje na kapacitet što znači da će se u PS5 moći utrpati disk kapaciteta koji bi glasio “onoliki koliko vi novca imate”. Kod Microsofta s druge strane situacija za sada nije takva pa jedna Series X konzola može imati maksimalno 1,7 terabajta dostupnog prostora kad ju se nadogradi specijaliziranom karticom.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here